Николай Русинов остава в ареста

Николай Русинов остава в ареста
Чеци бе задържан в края на април и оттогава е в ареста с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Снимка: Монитор
A A+ A++ A

Единственият обвиняем по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина Николай Русинов–Чеци остава в ареста, разпореди Софийският градски съд (СГС).

Магистратите сметнаха, че има вероятност Русинов да се укрие или да извърши друго престъпление, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, предаде БГНЕС.

Чеци бе задържан в края на април и оттогава е в ареста с най-тежката мярка „задържане под стража“.

Според СГС към момента не може да се обсъжда наличие на обосновано предположение, тъй като делото е в съда и е насрочена дата, на която то да тръгне – края на януари 2013 година.

Магистратите уточниха, че преценка се прави само въз основа на обвинението, което е тежко и с висока степен на обществена опасност, а задържането на обвиняемия е в границите на разумния срок.

Николай Русинов може да обжалва решението на СГС в 7-дневен срок пред по-горната инстанция – Софийски апелативен съд (САС).

Русинов е обвинен за това, че на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина в София умишлено е умъртвил Яна Кръстева в съучастие с неустановени по делото лица. Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

Издирването на неустановените и неиздирени съучастници на Чеци продължава, а материалите от това разследване са отделени в друго дело.

Николай Русинов беше задържан на 27 април 2012 г. и му бяха повдигнати обвинения за убийството на Яна.

На 8 май Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение на СГС и остави Чеци в ареста. На 9 август 2012 г. САС също го остави в ареста. Съдиите отмениха гаранцията от 15 000 лева, която му беше наложил СГС. На практика Чеци изобщо не е напускал ареста след задържането му.

Яна Кръстева беше открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли 2011 г.

Тя е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион „Българска армия“ предната нощ.

Полицията тогава задържа Пламен Трифонов, заподозрян в съучастие за убийството. По тялото на Яна, включително в областта на половите органи и краката, имало косми с неговото ДНК.

Съдът прецени, че заподозреният трябва да остане в ареста, но по-късно беше пуснат на свобода.

Експертизата установи, че младата жена е починала от задушаване.

#стадион „Българска Армия" #Пламен Трифонов #София #САС #Софийският апелативен съд #СГС #Софийският градски съд #Борисовата градина #Яна Кръстева #Чеци #Николай Русинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"