Костов: Не сме против ядрената енергетика, а против нова централа

A A+ A++ A

Ние не сме против ядрената енергетика, а против ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Нищо не дава толкова сила на властта, колкото мълчанието“, с тези думи на Леонардо да Винчи Костов призова от ефира на БНТ българските граждани да излязат и да гласуват на референдума за АЕЦ „Белене“ през януари догодина.

„Такъв невалиден референдум се проведе в Бургас, но той имаше силите и значението да спре изграждането на петролопровода „Бургас–Александруполис“, припомни той.

Тъмносиният лидер призова премиера Бойко Борисов и председателя на БСП Сергей Станишев „да застанат срещу мълчанието и да заявят позициите си в дебат, в който да се чуят аргументите „за“ и аргументите „против“ изграждането на нова ядрена централа“.

„Призовавам ги да го направят, защото искаме да сблъскаме аргументите, хората да бъдат съдии – това е най-голямото упражнение по пряка демокрация“, посочи Костов.

„Ние не сме против ядрената енергетика, а против ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа. Защото можеш да бъдеш „за“ развитие на ядрена централа, като се удължава срокът на действие на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ или се изгради нов реактор от ново поколение“, добави той.

По повод „Марица-изток“ и обвиненията към него, че е сключил неизгодни сделки, заради които токът се е повишил драстично, лидерът на ДСБ каза:

„Това няма нищо общо с нашето управление и не отговаря на действителността. Сделките са сключени от следващите правителства – през 2002-2004 година, години, в които няма правителство на ОДС“.

„Картината е завършена, сюжетът е ясен, развръзката е ясна. Няма нужда нито да се защитавам, нито да твърдя обратното“, коментира Костов в отговор на въпроса дали се чувства като „убиеца на СДС“, както преди време го нарече премиерът Бойко Борисов.

По думите му най-лошата последица от скандала, разразил се в дясната партия, е, че всичко е завършило „с нов позор за СДС“.

„Те направиха услугата на Бойко Борисов, сега преглъщат, че вторият кандидат трябва да се оттегли – не само им беше нанесен изключително тежък удар, но бяха унижени по начин, по който в българската политика досега не се бе случвало“, посочи Костов.

Според него силната медийна светлина се е оказала непосилна за преодоляване от много авторитетни магистрати като заместник-председател на ВАС, висш прокурор от специалната прокуратура.

„Това е много тревожно за състоянието на съдебната система. Процедурите са опорочени от самия министър-председател, защото посочваше кандидатурите. Самата процедура катастрофира в парламента. Ако Борисов е казал, че Екатерина Михайлова (ДСБ) е ходила в неговия кабинет да се моли да стане конституционен съдия, той пак е излъгал“, каза тъмносиният лидер.

Иван Костов коментира и цялостното състояние на държавата в момента.

„Истинската причина хората да изгубят доверие, да се отчаят, разочароват, да се откажат да имат деца и да напускат страната е, че България нямаше антикризисни политики и че пазарът ни е монополизиран. Реформите в България останаха незавършени в последните три управления – това е причината, поради която страната изгуби посоката“, обясни Костов.

По думите му това е и причината, поради която ДСБ не подкрепя Бойко Борисов.

#Иван Костов #ДСБ #Леонардо да Винчи #референдум #АЕЦ „Белене" #Бургас #Александруполис #БСП #Сергей Станишев #Бойко Борисов #премиер #АЕЦ „Козлодуй" #Екатерина Михайлова #ОДС #СДС #ВАС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"