Плевнелиев: България няма послушен президент!

Плевнелиев: България няма послушен президент!
Според президента, действията му по казуса с Марковска са показали много ясно, че в България демокрацията е жива и че институциите могат да балансират така, че да не се случат големите провали. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няма послушен и зависим президент, заяви категорично президентът Росен Плевнелиев.

България има държавен глава, който смята да спазва Конституцията, а в нея пише, че той е надпартиен, независим и президент на всички българи и всички партии, изтъкна Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Президентът не подмина и думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че длъжността президент в България е само по протокол.

„Аз персонални войни не водя, но имам кауза. Моята кауза е да бъда успешен президент на модерна България. За да бъда успешен, Конституцията трябва да се спазва, правилата трябва да се спазват. Конституцията казва, че в Конституционния съд трябва да влязат най-добрите и нещо повече – имам самочувствието да посоча на българските политици, че Конституцията не е просто само правила и тяхното прилагане. Много е важно да има морал и все по-често и по-често с оглед на идващите избори аз ще се връщам към темата с морал“, заяви Плевнелиев.

Надеждите на Плевнелиев са, че всички партии в парламента ще изготвят една процедура, в която да има няколко достойни кандидатури за магистрати в Конституционния съд (КС), „които не са плод на политически договорки, а са част от усещането на всички нас, че в КС отиват най-достойните и най-моралните".

Според президента след двете провалили се кандидатури на съдия Венета Марковска и на прокурор Галя Гугушева заради получените сигнали срещу тях, новата кандидатура за КС ще успее.

„Убеден съм, че от третия път ще се справим. Конституционният съд го заслужава", коментира държавният глава, допълвайки, че действията му по казуса с Марковска са показали много ясно, че в България демокрацията е жива и че институциите могат да балансират така, че да не се случат големите провали.

„Избирането на Марковска щеше да бъде един сериозен провал за институциите в България. След Марковска се появи втори подобен казус с Гугушева. Време е да разберем колко е важен Конституционният съд. Много е важно да знаем, че изборът за член на Конституционния съд не може да бъде плод на договорки между политически партии", добави Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #КС #Конституционен съд #Венета Марковска #Президент на България #Галя Гугушева #Конституция #институции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"