Найденов уволни експерт, превърнал морените на Витоша в ски писти

Найденов уволни експерт, превърнал морените на Витоша в ски писти
Според активисти промяната в начина на ползване на морените не е нужна за ски сезона на Витоша, но би могла да доведе до две наказателни процедури за България. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Началникът на отдела за промяна на предназначението и разпореждане с горските територии в Изпълнителната агенция по горите Георги Котарев е бил остранен от длъжност, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Причината за уволнението на Котарев е, че е допуснал след последните поправки в Закона за горите морени и пасища на Витоша да бъдат превърнати на кадастралните карти в ски писти, информира Би Ти Ви.

Найденов заедно с премиера Бойко Борисов бе на среща с активисти, които представиха становището, според което промяната в начина на ползване на морените не е нужна за ски сезона на Витоша, но би могла да доведе до две наказателни процедури за България.

На срещата е била обсъждана и промяната в картата на възстановената собственост на Витоша. Найденов каза, че вече е назначил проверка и ако направените промени в начина на ползване на морените и пасищата са неправилни, те ще бъдат анулирани.

По-рано в сряда Министерският съвет прие наредбата, по която ще се определят наемите на земите от горския фонд за ски писти.

Наредбата ще бъде обнародван в „Държавен вестник" в петък. Още в събота ски сезонът на Витоша ще бъде открит за всички, каза Найденов.

По-късно следобед земеделският министър има среща с „Витоша ски", за да уреди споровете за отдаването под наем на трасета между големия концесионер и по-малките обекти от сдружението „Витоша ски и сноуборд училища".

Найденов обеща, че малки ски училища ще има.
Във вторник „Витошки ски и сноуборд училища" обаче изпрати писмо до президента Плевнелиев и премиера Борисов, в което съобщава, че в навечерието на новия зимен сезон на Витоша трасетата все още не са отдадени под наем.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"