Плевнелиев призова институциите да работят заедно

Плевнелиев призова институциите да работят заедно
Президентът подчерта, че с това си посещение в Светия синод отдава почит и на делото на блаженопочившия патриарх Максим. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

За да бъде успешна България, институциите трябва да действат заедно в интерес на обществото, което представляват и на което служат, заяви президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В сряда Плевнелиев беше на посещение в Светия синод, като срещата бе част от редовния диалог на президента с представителите на различните вероизповедания в България.

Плевнелиев приветства преодоляването на разкола в Българската православна църква (БПЦ) със завръщането на епископ Инокентий.

„Интеграцията, а не разделението създават силата", посочи Плевнелиев.

Той обърна внимание на това, че българското общество очаква от Църквата да вземе сама решението за избор на най-достойния за нов патриарх.

„Това ще укрепи силата и единството на църквата ни и ще я утвърди като институция, обърната към хората и към техните проблеми", смята президентът.

Той подчерта, че с това си посещение в Светия синод отдава почит и на делото на блаженопочившия патриарх Максим.

Плевнелиев бе категоричен, че като държавен глава ще подпомага намирането на решение на откритите въпроси със статута на българските черкви в чужбина.

#Свети синод #Президент на България #Росен Плевнелие #БПЦ #Българска православна църква #Инокентий #патриарх #избор #църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"