ЕП връчи наградата „Сахаров" на ирански активисти

ЕП връчи наградата „Сахаров" на ирански активисти
Наградата „Сахаров" за 2012 г. отиде при двамата ирански активисти - адвокатът Насрин Сотудех и филмовият режисьор Джафар Панахи,
A A+ A++ A

Наградата „Сахаров" за 2012 г. отиде при двамата ирански активисти - адвокатът Насрин Сотудех и филмовият режисьор Джафар Панахи, съобщиха от пресцентъра на институцията.

По време на церемонията по награждаването в Страсбург председателят на Европайския парламент Мартин Шулц заяви, че с връчването на приза Парламентът признава техните усилия и непрекъсната борба за човешкото достойнство, основни свободи и политически промени в Иран.

Лауреатите не можаха да присъстват лично на церемонията, защото нямат позволение да напускат Иран.

Сотудех е с влошено здравословно състояние в затвора „Евин" в Техеран, заради седемседмичната й гладна стачка, която бе прекратена в началото на декември, след като забраната за пътуване на дъщеря й бе отменена.

Шестгодишната присъда на Панахи пък все още не е влязла в сила, но му бе забранено да напуска страната и да режисира филми.

Чрез своите д-р Ширин Ебади и Коста Гаврас, активистите изразиха своята благодарност за отличието като символ на изключителна подкрепа.

„Имам само една мечта: мечтата за справедливост и вярвам, че тази мечта ще бъде реализирана в моята страна от една независима съдебна система", заяви Насрин Сотудех в речта, представена от Ебади.

По нейните думи правителствата трябва да знаят, че за да останат на власт, нямат друг избор, освен да спазват правата на всеки един чове.

„Сега въпросът е: защо правителствата, силните и всемогъщите, стават все по-нетолерантни с всеки изминал ден? Историята е разказ за малцинството, което прави живота на мнозинството нещастен, използвайки най-неприемливи извинения: полови, езикови, религиозни и политически различия", заяви Джафар Панахи в речта, прочетена от Коста Гаврас.

Шулц заяви, че ЕП напълно подкрепя този зов за справедливост и свобода в Иран, за зачитане на основните права и свободи и за добро управление и върховенството на закона.

#награда #„Сахаров" #активисти #председател на ЕП #Мартин Шулц #Иран #адвокат #режисьор #Джафар Панахи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници