
Пролетта е времето, когато природата се събужда и всичко около нас започва да цъфти. Тогава е моментът да се насладим на свежите и ароматни продукти, които сезонът ни предлага. В тази статия ще споделим няколко традиционни български рецепти, които можете да приготвите у дома, използвайки най-доброто от пролетната градина.
Зелена супа с лапад и спанак
Необходими продукти:
- 1 връзка лапад (или спанак)
- 1 глава лук
- 2 картофа
- 1 морков
- 1 яйце
- Сол и черен пипер на вкус
- Магданоз за гарниране
- Кисело мляко или сметана (по желание)
Начин на приготвяне:
- Нарежете лука и го задушете в малко олио до златисто.
- Добавете нарязаните картофи и моркови и ги запържете за кратко.
- Прибавете нарязания лапад и спанак и налейте вода или зеленчуков бульон.
- Оставете супата да заври и варете до готовност на зеленчуците.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Разбийте яйцето и го добавете в супата, като бъркате постоянно, за да се образуват лентички.
- Сервирайте супата гореща, гарнирана с магданоз и кисело мляко или сметана.
Пълнени чушки с ориз и яйца
Необходими продукти:
- 6 зелени чушки
- 1 чаша ориз
- 2 яйца
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 домат
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен копър за гарниране
Начин на приготвяне:
- Измийте и почистете чушките, след което ги нарежете на половинки и отстранете семките.
- Запържете нарязания лук и моркова в малко олио.
- Добавете ориза и продължете да пържите, докато стане прозрачен.
- Нарежете домата и го добавете към ориза, след което залейте с малко вода и оставете да къкри, докато оризът поеме течността.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Напълнете чушките с оризовата смес и ги подредете в тава.
- Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30 минути.
- Сервирайте пълнените чушки горещи, гарнирани с пресен копър.
Салата от пресни зеленчуци с билки
Необходими продукти:
- 1 краставица
- 1 домат
- 1 червена чушка
- 1/2 връзка репички
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка копър
- Зехтин
- Лимонов сок
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете всички зеленчуци на дребно.
- Смесете ги в голяма купа.
- Поръсете със ситно нарязан магданоз и копър.
- Полейте със зехтин и лимонов сок.
- Подправете със сол на вкус.
- Разбъркайте добре и сервирайте веднага.
Кюфтета от тиквички
Необходими продукти:
- 2 средни тиквички
- 1 яйце
- 1/2 чаша брашно
- 1 скилидка чесън
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен копър за гарниране
Начин на приготвяне:
- Настържете тиквичките и ги оставете да се отцедят за около 10 минути.
- В купа смесете настърганите тиквички с яйцето, брашното, нарязания чесън и подправките.
- Оформете малки кюфтета от сместа.
- Загрейте малко олио в тиган и запържете кюфтетата до златисто от двете страни.
- Сервирайте кюфтетата горещи, гарнирани с пресен копър.
Тези рецепти са чудесен начин да се насладите на свежестта и аромата на пролетта, като използвате най-доброто от сезона. Независимо дали сте опитен кулинар или начинаещ, тези ястия ще внесат радост и удоволствие на вашата трапеза.
Пиле с коприва
Със пръскат на зеленина и аромат на детството
Продукти:
1 пиле (на парчета)
500 г пресни коприви
2 глави лук
1 ч.ч. олио
червен пипер, сол
2 с.л. брашно
Приготвяне:
Копривите измийте и почистете, нарежете на едро.
Запържете лука в олиото, добавете пилето и запържете до златисто.
Посолете, поръсете с пипер и добавете копривите.
Залейте с топла вода и варете на тих огън 40 минути.
Смесете брашното с малко вода и сметана, застройте ястието.
Пълнени чушки с с кайма
Пролетен вариант на класиката
Продукти:
10 големи зелени чушки
300 г кайма (агнешка или смесена)
1 глава лук
1/2 ч.ч. ориз
джоджен, мента, сол
Приготвяне:
Обелете чушките и ги издупчете отгоре.
Смесете каймата с нарязания лук, ориза и подправки.
Пълнете чушките и наредете в тенджера.
Залейте с вода и мазнина, варете на тих огън 40 минути.
Зелник със спанак и сирене
Традиционен пролетен пай
Продукти:
500 г фино тесто (или кори за баница)
500 г спанак
300 г сирене
2 яйца
1 с.л. олио
Приготвяне:
Спанакът нарежете и смесете с натрошеното сирене и яйцата.
Поставете кора, намазнена с олио, след това сместа. Повторете слоеве.
Печете в загрята фурна до хрупкаво.
Агнешко с чесън и мащерка
Ароматът на пролетното пазарче
Продукти:
1 агнешки бут
6 скилидки чесън
мащерка, розмарин, сол
1/2 ч.ч. бяло вино
Приготвяне:
Направете разрези в месото и поставете чесън.
Натрийте с подправки и мариновайте 2 часа.
Печете във фурна на 200°C, поливайте с вино и сок.
Салата "Пролетна тръпка"
С пресни зеленчуци от градинката
Продукти:
3 домата
2 краставици
1 глава лук
1 чушка
олио, оцет, сол
Приготвяне:
Нарежете всичко на кубчета, смесете с олио и оцет. Поръсете със ситно копър.
Още по темата:
- » Реване от стария тефтер на баба
- » Рецепта за сладки "Целувки" от стария тефтер на баба
- » Пържени филийки: Вкусът на детството от стария тефтер на баба