Пролетни рецепти от тефтера на баба: Типично български ястия

Пролетни рецепти от тефтера на баба: Типично български ястия
A A+ A++ A

Пролетта е времето, когато природата се събужда и всичко около нас започва да цъфти. Тогава е моментът да се насладим на свежите и ароматни продукти, които сезонът ни предлага. В тази статия ще споделим няколко традиционни български рецепти, които можете да приготвите у дома, използвайки най-доброто от пролетната градина.

Зелена супа с лапад и спанак

Необходими продукти:

  • 1 връзка лапад (или спанак)
  • 1 глава лук
  • 2 картофа
  • 1 морков
  • 1 яйце
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Магданоз за гарниране
  • Кисело мляко или сметана (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете лука и го задушете в малко олио до златисто.
  2. Добавете нарязаните картофи и моркови и ги запържете за кратко.
  3. Прибавете нарязания лапад и спанак и налейте вода или зеленчуков бульон.
  4. Оставете супата да заври и варете до готовност на зеленчуците.
  5. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  6. Разбийте яйцето и го добавете в супата, като бъркате постоянно, за да се образуват лентички.
  7. Сервирайте супата гореща, гарнирана с магданоз и кисело мляко или сметана.

Пълнени чушки с ориз и яйца

Необходими продукти:

  • 6 зелени чушки
  • 1 чаша ориз
  • 2 яйца
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 домат
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен копър за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и почистете чушките, след което ги нарежете на половинки и отстранете семките.
  2. Запържете нарязания лук и моркова в малко олио.
  3. Добавете ориза и продължете да пържите, докато стане прозрачен.
  4. Нарежете домата и го добавете към ориза, след което залейте с малко вода и оставете да къкри, докато оризът поеме течността.
  5. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  6. Напълнете чушките с оризовата смес и ги подредете в тава.
  7. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30 минути.
  8. Сервирайте пълнените чушки горещи, гарнирани с пресен копър.

Салата от пресни зеленчуци с билки

Необходими продукти:

  • 1 краставица
  • 1 домат
  • 1 червена чушка
  • 1/2 връзка репички
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка копър
  • Зехтин
  • Лимонов сок
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете всички зеленчуци на дребно.
  2. Смесете ги в голяма купа.
  3. Поръсете със ситно нарязан магданоз и копър.
  4. Полейте със зехтин и лимонов сок.
  5. Подправете със сол на вкус.
  6. Разбъркайте добре и сервирайте веднага.

Кюфтета от тиквички

Необходими продукти:

  • 2 средни тиквички
  • 1 яйце
  • 1/2 чаша брашно
  • 1 скилидка чесън
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен копър за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Настържете тиквичките и ги оставете да се отцедят за около 10 минути.
  2. В купа смесете настърганите тиквички с яйцето, брашното, нарязания чесън и подправките.
  3. Оформете малки кюфтета от сместа.
  4. Загрейте малко олио в тиган и запържете кюфтетата до златисто от двете страни.
  5. Сервирайте кюфтетата горещи, гарнирани с пресен копър.

Тези рецепти са чудесен начин да се насладите на свежестта и аромата на пролетта, като използвате най-доброто от сезона. Независимо дали сте опитен кулинар или начинаещ, тези ястия ще внесат радост и удоволствие на вашата трапеза.

Пиле с коприва

Със пръскат на зеленина и аромат на детството
Продукти:

1 пиле (на парчета)

500 г пресни коприви

2 глави лук

1 ч.ч. олио

червен пипер, сол

2 с.л. брашно

Приготвяне:

Копривите измийте и почистете, нарежете на едро.

Запържете лука в олиото, добавете пилето и запържете до златисто.

Посолете, поръсете с пипер и добавете копривите.

Залейте с топла вода и варете на тих огън 40 минути.

Смесете брашното с малко вода и сметана, застройте ястието.

Пълнени чушки с с кайма

Пролетен вариант на класиката
Продукти:

10 големи зелени чушки

300 г кайма (агнешка или смесена)

1 глава лук

1/2 ч.ч. ориз

джоджен, мента, сол

Приготвяне:

Обелете чушките и ги издупчете отгоре.

Смесете каймата с нарязания лук, ориза и подправки.

Пълнете чушките и наредете в тенджера.

Залейте с вода и мазнина, варете на тих огън 40 минути.

Зелник със спанак и сирене

Традиционен пролетен пай
Продукти:

500 г фино тесто (или кори за баница)

500 г спанак

300 г сирене

2 яйца

1 с.л. олио

Приготвяне:

Спанакът нарежете и смесете с натрошеното сирене и яйцата.

Поставете кора, намазнена с олио, след това сместа. Повторете слоеве.

Печете в загрята фурна до хрупкаво.

Агнешко с чесън и мащерка

Ароматът на пролетното пазарче
Продукти:

1 агнешки бут

6 скилидки чесън

мащерка, розмарин, сол

1/2 ч.ч. бяло вино

Приготвяне:

Направете разрези в месото и поставете чесън.

Натрийте с подправки и мариновайте 2 часа.

Печете във фурна на 200°C, поливайте с вино и сок.

Салата "Пролетна тръпка"

С пресни зеленчуци от градинката
Продукти:

3 домата

2 краставици

1 глава лук

1 чушка

олио, оцет, сол

Приготвяне:
Нарежете всичко на кубчета, смесете с олио и оцет. Поръсете със ситно копър.

#бабина рецепта #рецепта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли влизането на България в еврозоната?