Не яжте зелените и покълнали картофи, опасни са за здравето

Не яжте зелените и покълнали картофи, опасни са за здравето

rusalkite.com

A A+ A++ A

Картофите през късната зима и пролетта стават зелени поради голямото количество хлорофил. Трябва да ви разочароваме, но зелените картофи са много опасни за вашето здраве.

Научните изследвания посочват, че зелените картофи съдържат голямо количество соланин, отровен химикал, който може да доведе до диария, повръщане, гадене, главоболие и много други заболявания, ако се консумира по погрешка.

Голямото количество хлорофил е основната причина за зеления цвят на картофите. Хлорофилът в основата си е безвреден за здравето. Но наличието на хлорофил е по-скоро сигнал, че количеството на соланина, който е произведен по същото време, както и хлорофила, е увеличено също.

Александър Павлиста, професор в университета в Небраска Линкълн, заявява, че човек, който тежи например 50 кг, ще трябва да консумира около 450 грама зелен картофи, за да почувства здравословни неразположения.

Той също така добавя, че зелените картофи никога не трябва да бъдат пускани в продажба на пазара. Той винаги съветва, че картофите трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място, за да се предотврати производството на соланин, както и да се отстраняват зелените части преди консумиране.

Ако зелените картофи са горчиви, хвърлете ги, не ги консумирайте. Те са доказано вредни, така че просто стойте настрана от тях, съветват от e-zdraveу.

#картофи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли влизането на България в еврозоната?