Вкусни ореховки от стария тефтер на баба

Вкусни ореховки от стария тефтер на баба
A A+ A++ A

Ореховките са традиционен български десерт, който носи аромата и вкуса на детството. Тази рецепта е предавана от поколение на поколение и е любима на мнозина заради своята простота и невероятен вкус. Ето как можете да приготвите тези вкусни ореховки у дома:

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните бухтички - вкусът на детството, когато всички ядяха глутен, бяло брашно и захар

Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба

Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения

Съставки:

  • 200 г орехови ядки
  • 200 г захар
  • 2 белтъка
  • 1 чаена лъжичка ванилова есенция
  • Пудра захар за поръсване

Инструкции:

Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време

Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба

Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник

Подготовка на ореховите ядки:

  • Обелете ореховите ядки и ги нарежете на дребно. Можете да ги смелите в кухненски робот, но внимавайте да не ги направите на паста. Добре е да останат малки парченца за по-добър вкус и текстура.

Разбиване на белтъците:

  • В голяма купа разбийте белтъците на сняг, докато станат твърди и блестящи. Това ще отнеме около 5-7 минути с миксер на висока скорост.

Смесване на съставките:

От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс

Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка

  • Към разбитите белтъци постепенно добавете захарта, като продължавате да разбивате, докато се получи гъста и стабилна смес.
  • Добавете нарязаните орехови ядки и ваниловата есенция към белтъчната смес. Разбъркайте внимателно, за да се разпределят равномерно.

Формиране на ореховките:

Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба

  • Загрейте фурната на 180°C.
  • Подгответе тава, покрита с хартия за печене.
  • С помощта на лъжица или шприц оформете малки купчинки от ореховата смес върху тавата, като оставяте малко разстояние между тях, за да не залепнат една за друга при печенето.

Печене:

  • Печете ореховките в предварително загрята фурна за около 15-20 минути или докато станат златисти и хрупкави.
  • Оставете ги да изстинат върху решетка преди да ги поръсите с пудра захар.

Сервиране:

  • Поръсете охладените ореховки с пудра захар и сервирайте. Те са чудесни за следобедно кафе или чай и са идеални за празнични поводи.

Съвети:

  • За по-интензивен вкус, можете да добавите настъргана лимонова кора или портокалова кора към сместа.
  • Ако искате ореховките да бъдат по-сладки, увеличете количеството захар в сместа или добавете глазура от разтопен шоколад.

Тази рецепта за вкусни ореховки е истинско удоволствие за сетивата и ще ви върне назад във времето, когато баба приготвяше домашни сладки с любов и внимание. Насладете се на тези ароматни и вкусни ореховки и споделете радостта с близките си!

#бабина рецепта #рецепта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли влизането на България в еврозоната?