
Супа топчета е една от онези класически български ястия, които винаги успяват да стоплят душата и сърцето. Тази рецепта е предавана от поколение на поколение и е запазена в стария тефтер на баба, където всяка страница носи аромата на детството и спомена за уютни семейни вечери. Днес ще ви представим тази традиционна рецепта, която ще ви върне към корените и ще ви напомни за вкусните моменти от миналото.
От стария тефтер на баба: Рецепта за сладки бабини гъсенички
Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време
Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба
Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник
От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс
Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка
Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба
Вкусни ореховки от стария тефтер на баба
Необходими продукти:
- 500 г кайма (смес от телешко и свинско)
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 картоф
- 1 домат
- 1 зелена чушка
- 1 яйце
- 1/2 ч.ч. ориз
- Сол и черен пипер на вкус
- Магданоз и копър за гарниране
- 2 л вода
- 2 с.л. олио
Инструкции:
Приготвяне на кюфтенцата:
В голяма купа смесете каймата с нарязания на ситно лук, сол и черен пипер. Добавете едно яйце и омесете добре, докато получите хомогенна смес. От полученото тесто оформете малки топчета с размер на орех. Оставете ги настрана.
Подготовка на бульона:
В голяма тенджера загрейте олиото и задушете нарязаните на ситно морков, картоф, домат и зелена чушка. Гответе, докато зеленчуците омекнат и пуснат своя аромат.
Добавяне на топчетата:
Налейте водата в тенджерата и оставете да заври. Когато водата кипне, внимателно добавете топчетата в нея. Намалете огъня и оставете да къкри за около 20 минути, докато топчетата са готови.
Готвене на ориза:
Изплакнете ориза под студена вода и го добавете в тенджерата. Варете още 10-15 минути, докато оризът стане мек и абсорбира част от бульона.
Финални щрихи:
Подправете супата със сол и черен пипер на вкус. Накрая добавете нарязан пресен магданоз и копър за свежест и цвят. Оставете супата да почине за няколко минути преди сервиране.
Сервиране:
Сервирайте супата топчета гореща, като можете да предложите допълнително хляб или крутони за потапяне. Тази супа е идеална за студените зимни дни и ще внесе топлина и уют във вашия дом.
От стария тефтер на баба: Рецепта за домашни мекици с кайма
Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба
От тефтера на баба: Рецепта за перфектните мекици
Сладки "Прасковки": Рецепта от стария тефтер на баба
От тефтера с рецепти на баба: Сладки фунийки с домашен крем от едно време
Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба
Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения
Пържени филийки: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Реване от стария тефтер на баба
Рецептата за супа топчета от стария тефтер на баба е повече от просто ястие – тя е пътуване назад във времето, изпълнено с любов и традиции. Всеки път, когато приготвяте тази супа, ще усещате духа на миналото и ще създавате нови спомени за бъдещето. Приятен апетит!
Още по темата:
- » Пролетна супа от градината на баба за добро настроение
- » От тефтера на баба: Рецепта за борш чорба с месо
- » Как да приготвим истинска българска пролетна супа