Рецепта за перфектна супа топчета от стария тефтер на баба

Рецепта за перфектна супа топчета от стария тефтер на баба
A A+ A++ A

Супа топчета е една от онези класически български ястия, които винаги успяват да стоплят душата и сърцето. Тази рецепта е предавана от поколение на поколение и е запазена в стария тефтер на баба, където всяка страница носи аромата на детството и спомена за уютни семейни вечери. Днес ще ви представим тази традиционна рецепта, която ще ви върне към корените и ще ви напомни за вкусните моменти от миналото.

От стария тефтер на баба: Рецепта за сладки бабини гъсенички

Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време

Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба

Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник

От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс

Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка

Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба

Вкусни ореховки от стария тефтер на баба

Необходими продукти:

  • 500 г кайма (смес от телешко и свинско)
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 картоф
  • 1 домат
  • 1 зелена чушка
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Магданоз и копър за гарниране
  • 2 л вода
  • 2 с.л. олио

Инструкции:

Приготвяне на кюфтенцата:
В голяма купа смесете каймата с нарязания на ситно лук, сол и черен пипер. Добавете едно яйце и омесете добре, докато получите хомогенна смес. От полученото тесто оформете малки топчета с размер на орех. Оставете ги настрана.

Подготовка на бульона:
В голяма тенджера загрейте олиото и задушете нарязаните на ситно морков, картоф, домат и зелена чушка. Гответе, докато зеленчуците омекнат и пуснат своя аромат.

Добавяне на топчетата:
Налейте водата в тенджерата и оставете да заври. Когато водата кипне, внимателно добавете топчетата в нея. Намалете огъня и оставете да къкри за около 20 минути, докато топчетата са готови.

Готвене на ориза:
Изплакнете ориза под студена вода и го добавете в тенджерата. Варете още 10-15 минути, докато оризът стане мек и абсорбира част от бульона.

Финални щрихи:
Подправете супата със сол и черен пипер на вкус. Накрая добавете нарязан пресен магданоз и копър за свежест и цвят. Оставете супата да почине за няколко минути преди сервиране.

Сервиране:

Сервирайте супата топчета гореща, като можете да предложите допълнително хляб или крутони за потапяне. Тази супа е идеална за студените зимни дни и ще внесе топлина и уют във вашия дом.

От стария тефтер на баба: Рецепта за домашни мекици с кайма
Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните мекици

Сладки "Прасковки": Рецепта от стария тефтер на баба

От тефтера с рецепти на баба: Сладки фунийки с домашен крем от едно време

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните бухтички - вкусът на детството, когато всички ядяха глутен, бяло брашно и захар

Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба

Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения

Пържени филийки: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Реване от стария тефтер на баба

Рецептата за супа топчета от стария тефтер на баба е повече от просто ястие – тя е пътуване назад във времето, изпълнено с любов и традиции. Всеки път, когато приготвяте тази супа, ще усещате духа на миналото и ще създавате нови спомени за бъдещето. Приятен апетит!

#супа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Как оценявате подготовката на България за приемане на еврото?