Икономическата комисия в парламента решава съдбата на забраната за пушене

Икономическата комисия в парламента решава съдбата на забраната за пушене
Отпадане на пълната забрана за пушене на закрито ще бъде обсъдено в икономическата комисия в парламента във вторник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отпадане на пълната забрана за пушене на закрито ще бъде обсъдено в икономическата комисия в парламента във вторник.

Предложението бе отправено от депутати от ГЕРБ между първо и второ четене на новия закон за туризма, припомня „Дневник".

В края на миналата седмица народните представители от ГЕРБ Иван Божилов и Евгени Стоев предложиха в Закона за туризма да се позволи пушенето в нощни заведения и заведения с обособени зали за пушачи и непушачи, както и да се даде право на малките заведения до 50 квадратни метра сами да избират дали в тях да се пуши или не.

Гласуването на предложението обаче беше отложено за 18 декември, за да се чуят становищата на здравното и икономическото министерство.

Премиерът Бойко Борисов заяви в събота, че ГЕРБ е абсолютно против да пада пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Все пак седмица по-рано той допусна, че е възможно да се разреши палене на цигара в закрити заведения след 22:00 часа.

Министър-председателят дори се закани да подаде оставка, ако предложението за отмяна на пълната забрана бъде прието.

Въпреки предупреждението на Борисов, вносителят Стоев не възнамерява да оттегли поправката за отпадане на пълната забрана.

Президентът Росен Плевнелиев също се обяви против отпадане на пълната забрана на пушенето на закрито и не изключи възможността да наложи вето на промените, ако те минат през парламента.

Здравният министър Десислава Атанасова многократно заяви позицията си за запазване на забраната. Срещу нея пък се обяви икономическият министър Делян Добрев, който единствен от правителството защитава отмяната на забраната.

Председателят на парламента Цецка Цачева се обяви срещу промяната, най-вече заради неприемливата практика чрез изменения в един закон да се поправят текстове в други нормативни актове.

#Народно събрание #тютюнопушене #забрана за пушене #Бойко Борисов #премиер на България #Иван Божилов #Евгени Стоев #депутат от ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"