ВСС разглежда правилата за избор на главен прокурор

ВСС разглежда правилата за избор на главен прокурор
Членовете на ВСС трябва да изберат бъдещия главен прокурор между трима кандидати - Галина Тонева, Борислав Сарафов и Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшия съдебен съвет (ВСС) разглежда правилата за избор на главен прокурор на заседание в 10:00 часа във вторник.

Предложението за изменение на приетите процедурни правила за избор на кандидати за председател на ВКС, председател на ВАС и главен прокурор, в частта „Провеждане на избора" е внесено от трима членове на ВСС - Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов.

Самият избор и изслушването на тримата кандидати е два дни по-късно на 20 декември, припомня БГНЕС.

Предложението за промяна в правила за избор на главен прокурор бе внесено от тримата членове на ВСС още за заседанието в четвъртък.

Тогава обаче председателката на правната комисия към съвета Юлиана Колева поиска тази точка да отпадне от заседанието с мотива, че „една значителна част от колегите в момента отсъстват от заседанието". Според нея било некоректно да правят изменение на правилата в отсъствието на толкова много членове от ВСС.

Калин Калпакчиев се възпротиви тогава и посочи, че се появили съмнения за техническите параметри и възможността на системата, с която разполага ВСС.

Камен Иванов заяви, че четирима членове на ВСС липсват. „Ние сме в законен състав, ние спокойно можем да препотретим доводите," каза той и посочи, че има кворум на заседанието.

На 8 ноември кадровиците приеха процедурни правила за избор. Според тях кандидатите ще се изслушват по поредността на постъпване на кандидатите и ще се гласуват по електронен път.

Това предизвика бурни реакции в обществото, заради съмненията, че правилата са в полза на един кандидат – първият, чиято кандидатура беше внесена – Сотир Цацаров.

Така самият Цацаров изпрати писмо, в което иска да бъдат променени правилата за избор. В него той посочва обаче само тази част, която се отнася за поредността на изслушване на допуснатите кандидати.

Преди да бъде изслушан пред етичната комисия към ВСС той все пак каза, че по отношение на начина на гласуване няма нищо против то да бъде както електронно, така и с бюлетини".

Кандидатите за главен прокурор са трима. Освен Сотир Цацаров, чиято кандидатура бе издигната първа, за поста се състезават и Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Изборът на ръководител на държавното обвинение ще бъде внимателно следен и в Европа.

„Да се гарантира, че изборът на главен прокурор е пример за прозрачен и състезателен процес, основан на критерии за професионална етика и ефективност", е една от препоръките в юлския доклад на Еврокомисията за напредъка на България за реформа в съдебната система.

#Висш съдебен съвет #ВСС #главен прокурор #Сотир Цацаров #Галина Тонева #Борислав Сарафов #Юлиана Колева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"