Унгарски студенти протестираха срещу съкращенията в образованието

Унгарски студенти протестираха срещу съкращенията в образованието
Хиляди унгарски студенти протестираха в понеделник вечерта в Будапеща срещу планираните съкращения в бюджета за образование. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди унгарски студенти протестираха в понеделник вечерта в Будапеща срещу планираните съкращения в бюджета за образование.

Между 3000 и 4000 студенти се събраха пред министерството на човешките ресурси, което се занимава с образованието, за да протестират срещу политиката на правителството на Виктор Орбан, предадоха АФП и БГНЕС.

Демонстрациите започнаха след решението на кабинета от 5 декември да намали драстично броя на субсидираните от държавата университетски места и изисква от повече студенти да плащат таксите за обучение.

Виктор Орбан, след като като се срещна с представители на младежката секция на своята партия „Фидес“, обеща безплатно висше образование за студентите.

Студентските организации, които не са участвали в срещата с премиера, считат, че обещанията му са пиар акция.

„Ако Виктор Орбан е в състояние да реши проблемите на висшето образование за два дни, докато министерството се опитва от шест месеца, това означава две неща: или че министерството е некадърно, или че системата функционира на ръчно управление, като последното на наш език се нарича диктатура“, каза един от говорителите на младежите.

#премиер на Унгария #Виктор Орбан #висше образование #Будапеща #Унгария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »