Повече съвместни учения, а не американско военно присъствие в България искал Ангелов

Повече съвместни учения, а не американско военно присъствие в България искал Ангелов
Никога не съм искал нито аз, нито правителството да има постоянно разположени американски войски в България, заяви Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не постоянно американско военно присъствие, а повече съвместни учения на български и американски военни е поискал министърът на отбраната Аню Ангелов при посещението си в САЩ.

Той заяви това пред БНТ, опровергавайки подобни твърдения в пресата от понеделник.

„Никога не съм искал нито аз, нито правителството да има постоянно разположени американски войски в България“, заяви министърът.

Той уточни, че военното споразумение между двете държави дава възможност да се провеждат съвместни учения и „това е един прекрасен начин да се повишава подготовката на българската армия“.

Аню Ангелов уточни, че през 2012 г. са проведени общо 44 такива съвместни учения в бази в Германия и България, а за 2013 г. са планирани 64.

„Това е в интерес на пълното използване на тези бази и дава възможност за много по-висока подготовка на военните“, уточни военният министър.

Аню Ангелов отхвърли опасенията, че България може да се превърне в база за провеждането на международни военни операции, като посочи, че страната ще прецени как да участва в такава операция при евентуално подобно решение на НАТО.

„Ние не сме сами на този свят и така поставен, въпросът не е коректен, защото България не е неутрална държава, а член на НАТО и ЕС. Всяко ползване на обща сигурност, която осигуряват НАТО и ЕС, е на основата на добра воля и взаимно участие“, допълни Аню Ангелов.

Министърът заяви още, че се надява въпросът за покупката на изтребители за българската армия да бъде поставен на обсъждане в Министерския съвет още в сряда на редовното му заседание.

Аню Ангелов уточни, че т.нар. самолети на старо всъщност са модернизирани и че при вземането на решение каква техника да бъде купена се взема предвид не кога е произведена, а колко още живот й остава и колко още летателни часа има, без да се налага основен ремонт.

Министърът на отбраната води преговори за покупка на самолетите без търг, като идеята е новата техника да замени руските МиГ-29.

Миналата седмица Министерският съвет не разгледа доклада за придобиване на западни бойни самолети. Като причина беше посочена „липсата на съгласуване от някои министерства“.

„Мога да уверя, че решението за новата техника ще бъде взето абсолютно публично и всички ще знаят какво се прави и защо е взето това решение“, обеща Аню Ангелов.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #НАТО #ЕС #МиГ-29

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »