Полицейски кордон раздели пушачи и непушачи пред парламента

Полицейски кордон раздели пушачи и непушачи пред парламента
Двата протеста се срещнаха пред парламента преди началото на заседанието на икономическата комисия, която ще обсъжда предложените промени в Законз за туризма, засягащи пушенето на закрито. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Полицейски кордон раздели протестиращи пушачи и непушачи пред Народното събрание.

Двата протеста се срещнаха пред парламента преди началото на заседанието на икономическата комисия, която ще обсъжда предложените промени в Законз за туризма, с които се отменя пълната забрана за тютюнопушене в закрити помещения, предаде БГНЕС.

Гласуването на промените на миналото заседание бе отложено за 18 декември, за да се чуят позициите на министерствата на икономиката и на здравеопазването.

Във вторник в комисията участник е и икономическият министър Делян Добрев, който единствен от правителството се обяви за по-гъвкав режим на пушене на закрито.

Двете агитки, в източната и западната част на парламента, бяха разделени от полицейски кордон.

Прави впечатление асиметрията в числеността - противниците на падане на забраната са около 35 души, а защитниците на противоположната теза - около 250-300 души, отбелязва БГНЕС.

Сред твърдите привърженици на забраната се виждат плакати с надписи: „Обичаме пушачите, но без дима“, „Здравето на хората е по-важно от бизнеса“.

Според думите на ораторите тютюневите гиганти плащат на актьори, за да рекламират продукцията им, заради което са глобявани от санкциониращите органи в различни страни.

Те съобщиха, че са организирали свои доброволци да влизат в заведения и да говорят с персонала и клиентите срещу вредния навик. Те признаха, че пушенето води до краткотраен релаксиращ ефект, но има дълготрайни пагубни последици.

Противниците на забраната имат други аргументи. „Не ни отнемайте работните места“, пише на техните плакати и призовават законотворците да не разделят хората в обществото.

#Народно събрание #тютюнопушене #протест #пушене на закрито #Делян Добрев #министър на икономиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници