Забраната за пушене на закрито остава

Забраната за пушене на закрито остава
С 10 гласа „за“, 6 „против“ и 5 „въздържали се“ депутатите отхвърлиха предложението за въвеждане на нов член в Закона за туризма, при който да отпадне пълната забрана на тютюнопушенето в обществени заведения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от икономическата комисия оставиха пълната забрана за тютюнопушене в закрити помещения.

С 10 гласа „за“, 6 „против“ и 5 „въздържали се“ депутатите отхвърлиха предложението на народния представител Евгени Стоев за въвеждане на нов член в Закона за туризма, при който да отпадне пълната забрана на тютюнопушенето в обществени заведения, предаде БГНЕС.

След гласуването председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин демонстративно стана и изръкопляска на депутатите с думите: „След шест месеца пак ще гледате този закон“.

Междувременно, докато депутатите в Народното събрание гласуваха, около сградата на парламента се проведоха два протеста - на привържениците на тютюнопушенето в затворени помещения, но при спазване условията на разделените зали, и на противниците на вредния навик.

Двете агитки, в източната и западната част на парламента, бяха разделени от полицейски кордон. Противниците на падане на забраната бяха около 35 души, а защитниците на противоположната теза - около 250-300 души.

Сред твърдите привърженици на забраната се видяха плакати с надписи „Обичаме пушачите, но без дима“, „Здравето на хората е по-важно от бизнеса“ и др.

Според думите на ораторите тютюневите гиганти плащат на актьори, за да рекламират продукцията им, заради което са глобявани от санкциониращите органи в различни страни.

Противниците на забраната имат други аргументи. „Не ни отнемайте работните места“, пише на техните плакати и призовават законотворците да не разделят хората в обществото.

#Народно събрание #тютюнопушене #забрана за пушене #Благой Рагин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"