В Португалия избили 2800 коне заради кризата

В Португалия избили 2800 коне заради кризата
Около 2800 коне от лузитанска порода са били избити в Португалия в резултат на кризата през 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Около 2800 коне от лузитанска порода са били избити в Португалия в резултат на кризата през 2012 г.

Причина за това е, че собствениците на конеферми не са в състояние да ги отглеждат, а рядко се намират купувачи за животните, предадоха АФП и БГНЕС.

„В момента хора, занимаващи се с отглеждане на коне, страдат от кризата, защото не успяват да ги продадат, и правят селекция, след която умъртвяват част от своите животни“, обясни Луиш Виняш, президент на португалската Асоциация на конефермите за расови лузитански коне.

„Хората, които изпращат животните си в кланицата, не го правят на драго сърце, но да запазят живота им, а да не могат да ги хранят, е още по-лошо“, добави той.

От началото на годината в Португалия са умъртвени 2803 коне от лузитанска порода, което е 4 пъти повече в сравнение с миналата година, гласят официални статистически данни, без да се уточнява колко от тези животни са от чиста раса.

Според Жозе Кампуш Оливейра, президент на асоциацията на производители на мляко и месо, над половината от избиваните коне са от чиста лузитанска порода.

Цената на лузитански кон е между 4000 и 15 000 евро и варира в зависимост от възрастта и нивото на дресировка.

#Португалия #коне #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"