Забраната за пушене пада с властта след 6 м., прогнозират ресторантьори

Забраната за пушене пада с властта след 6 м., прогнозират ресторантьори
След 6 месеца първата точка в дневния ред на следващия парламент ще бъде отхвърлянето на законовата тотална забрана за пушене в затворени помещения, който и да влезе в НС, категоричен е Благой Рагин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тоталната забрана за тютюнопушене в закрити помещения ще падне след 6 месеца, прогнозира председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

По-рано във вторник с 10 гласа „за“, 6 „против“ и 5 „въздържали се“ депутатите от икономическата комисия отхвърлиха предложението на народния представител Евгени Стоев за въвеждане на нов член в Закона за туризма, при който да отпадне пълната забрана на тютюнопушенето в обществени заведения.

„Тогава ще имаме ново правителство, което ще се вслуша в гласа на бизнеса“, аргументира прогнозата си Благой Рагин, цитиран от БГНЕС.

„След 6 месеца първата точка в дневния ред на следващия парламент ще бъде отхвърлянето на законовата тотална забрана за пушене в затворени помещения, който и да влезе в НС“, категоричен е Благой Рагин.

По думите му в целия Европейски съюз няма страна, в която заведенията да не разполагат със зали за пушачи и непушачи.

„Наистина има тотална забрана, но никой не смее да пипа заведенията. Никой не си позволява да прави такива резки завои като тук, в такава незапомнена криза“, добави Благой Рагин, който посочи още, че 57% от приходите от данъци са от сектора на услугите.

Острото си възмущение изразиха и други негови колеги, които бяха категорични, че още от утре започват да уволняват хора от персонала.

Ресторантьорите обмислят дали да организират колективен бойкот на забраната.

„По статистически данни българите отделят само 1% от свободното си време за ходене по заведения, а от тях само 0,5% са пушачи. Всъщност ние искахме отмяна на забраната само за тези 0,5% от хората и тя оставаше в сила за другите 99,5%“, обобщи председателят на софийския клон на браншовата организация Атанас Димитров.

Той призна, че не би призовавал към нарушаване на закона при вземането на колективно решение за бъдещи действия.

„Има хора, които искат гражданско неподчинение, които искат да излизат по пътища, магистрали, мостове, но ще преценим заедно“, коментира Атанас Димитров.

Според Димитър Манолов, оглавяващ браншовата организация във Велико Търново, дебатът по закона е бил политизиран и тези, които са гласували срещу падане на забраната, са се откъснали от избирателите си и техните проблеми.

#тютюнопушене #забрана за пушене #Благой Рагин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници