Местан: ГЕРБ рискуват изолация от ЕС заради Изборния кодекс

Местан: ГЕРБ рискуват изолация от ЕС заради Изборния кодекс
Местан припомни, че след последните избори са дошли препоръки на наблюдателите от ОССЕ и ПАСЕ, като 12 от препоръките на ОССЕ са със задължителен характер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С поведението си спрямо промените в Изборния кодекс ГЕРБ рискуват не само вътрешна изолация, но и межoународна, включително от европейските институции, заяви зам.-председателят на ДСП Лютви Местан.

По време на извънредното заседание на МС Местан каза, че ГЕРБ поема тежка политическа отговорност, предаде БГНЕС.

„Вие имате мнозинство днес, но е ваша отговорността и не можете да си измиете ръцете с българската опозиция за дискредитирания образ на България“, коментира от трибуната Местан.

Той смята, че все още не е късно от ГЕРБ да приемат всички предложения на опозицията, за да се върви към „един модерен Избирателен кодекс“ след празниците.

„Топката е във вашето поле, колеги от ГЕРБ, но и на премиера“, добави зам.-председателят на ДПС.

Местан припомни, че след последните избори са дошли препоръки на наблюдателите от ОССЕ и ПАСЕ, като 12 от препоръките на ОССЕ са със задължителен характер.

Според депутата от движението това е отговорност на ГЕРБ към изработването и приемането на промените в Изборния кодекс, които „да им отговорят адекватно“.

По думите на Местан, проектът за промени в Изборния кодекс показват, че съвсем скоро ще се разбере дали ГЕРБ нямат намерение да правят промени в съответствие с препоръките.

Той отбеляза, че неслучайно в предложените текстове имало някакъв частичен отговор на някои от препоръките, но целта била да се съхрани порочната идеология на действащия Избирателен кодекс и да се задълбочат неговите „мракобесни страни, както и да се позволи на вътрешния министър безконтролно подслушване на политическите опоненти“.

Местан коментира още, че от ГЕРБ са отхвърлили предложенията на опозицията, които следвали препоръките на ОССЕ, както и предложенията за съвместни консултации по тези проблеми.

„Вие нямате намерение да променяте Изибирателния кодекс, защото сега действащият ви върши отлична работа, само че той е непригоден“, категоричен беше депутатът.

По неговите думи управляващата партия ще плати тежка политическа цена, защото това кореспондира с друг проблем – за продължаването на мониторинга на Съвета на Европа към България.

#изолация #Изборен кодекс #ДПС #ГЕРБ #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »