Крехко агнешко за Великден: Рецепта от тефтера на баба

Крехко агнешко за Великден: Рецепта от тефтера на баба
A A+ A++ A

Великден е един от най-обичаните и значими празници в България, а традиционното агнешко месо е неизменна част от празничната трапеза. Днес ще ви представим една класическа рецепта за крехко агнешко, която се предава от поколение на поколение – рецептата на баба.

Перфектният козунак за Великден: Рецепта от баба

Необходими продукти:

  • 1 цяло агнешко бутче (около 2-2.5 кг)
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен розмарин
  • 1 връзка пресен магданоз
  • 1 лимон
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Зехтин или олио
  • 1 чаша бяло вино (по желание)
  • Вода или бульон (по желание)

Инструкции:

От стария тефтер на баба: Рецепта за домашни мекици с кайма
Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните мекици

Сладки "Прасковки": Рецепта от стария тефтер на баба

От тефтера с рецепти на баба: Сладки фунийки с домашен крем от едно време

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните бухтички - вкусът на детството, когато всички ядяха глутен, бяло брашно и захар

Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба

Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения

Пържени филийки: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Реване от стария тефтер на баба

Подготовка на агнешкото:
Измийте добре агнешкото бутче и го подсушете с кухненска хартия. С помощта на остър нож направете няколко разреза по повърхността на месото, без да достигате до костта. Това ще позволи на подправките да проникнат по-добре в месото.

Мариноване:
Обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки. Вкарайте парченцата чесън в разрезите на месото. Подредете половината от листата розмарин и магданоз вътре в разрезите. Натрийте агнешкото със сол и черен пипер отвън и отвътре. Изстискайте сока от лимона върху месото и го натъркайте добре.

Готвене:
Загрейте зехтина или олиото в голям тиган на средно висока температура. Запечатайте агнешкото от всички страни до златисто кафяво. Това ще заключи соковете вътре в месото и ще придаде приятен карамелизиран вкус.

Печене:
Прехвърлете запечатаното агнешко в тава за печене. Добавете останалите листа розмарин и магданоз около месото. Ако желаете, налейте чаша бяло вино в тавата. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 2 часа или докато месото стане крехко и лесно се отделя от костта. Ако предпочитате по-крехко месо, можете да добавите малко вода или бульон в тавата, за да предотвратите изсъхването.

Проверка на готовността:
Проверявайте периодично месото, като пробождате с вилица или шиш. Ако сокът, който излиза, е бистър, агнешкото е готово. Ако все още е розово, продължете печенето.

Сервиране:
Оставете готовото агнешко да почине за около 10-15 минути преди нарязване. Това ще позволи на соковете да се разпределят равномерно в месото. Нарежете на порции и сервирайте с гарнитура по избор – печени картофи, зеленчуци или свежа салата.

От стария тефтер на баба: Рецепта за сладки бабини гъсенички

Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време

Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба

Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник

От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс

Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка

Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба

Вкусни ореховки от стария тефтер на баба

Крехкото агнешко за Великден е ястие, което носи топлината и вкуса на домашната кухня. Следвайки тази рецепта на баба, ще създадете истинско кулинарно чудо, което ще зарадва цялото семейство и гостите ви. Честит Великден!

#Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Как оценявате подготовката на България за приемане на еврото?