Македонските медии: Атина и София принуждават, не търсят добросъседство

Македонските медии: Атина и София принуждават, не търсят добросъседство
След откритото заседание българският премиер Бойко Борисов направи обзорен коментар на филма „Трето полувреме". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Атина и София принуждават, а не търсят добросъседство, Борисов мълчи за погрома на македонските евреи", е заглавието на македонското електронно издание „Ерепортер".

Повод за многобройните подобни заглавия в македонските медии този вторник бе срещата на високо ниво между правителствата на България и Гърция от понеделник.

След откритото заседание българският премиер Бойко Борисов направи обзорен коментар на филма „Трето полувреме".

Борисов заяви, че България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души – спасени от българския народ, който не е разрешил тогава на Хитлер да ги избие.

„Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една, две държави, са спасили по 300–400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България? Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост", каза тогава Борисов.

Българският министър-председател заяви, че позицията на страната е ясна и категорична и затова точката за добросъседство е толкова важна.

Изданието пише, че според Борисов София „най-много е поддържала" Македония в нейната европейска интеграция, но премиерът не могъл да разбере, както казва, защо се правят филми против България на тема спасяването на евреите по време на нацизма, предаде Информационна агенция „Фокус".

Изданието отбелязва, че и във вторник Атина и София са повторили, че като условие за интегрирането на Македония в ЕС искат почитане на добросъседските отношения.

Това е казал гръцкият премиер Андонис Самарас в Атина, който беше домакин на българския си колега премиера Бойко Борисов.

Самарас е казал, че Атина и София поддържат европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, но с предупреждението, че ЕС ще наблюдава и оценява зорко добросъседските отношения.

„В подобно време на криза и проблеми в целия свят, конфликтите и иредентизма не водят до никъде. Всяка държава трябва да разбере, че такава политика не може да бъде условие за интеграция", казал Самарас.

„Борисов и в Атина говореше за „Трето полувреме", пише в материала си телевизия А1Он .

„Борисов раздразнен от „Трето полувреме", Самарас – доволен от българската подкрепа", е заглавието на материала на „Канал 5". „Борисов и в Атина не пропусна да говори за „Трето полувреме", пишат „Прес 24", „Сител" и „24 вести".

„На Борисов му пречи „Трето полувреме", пък е заглавието на електронното издание „Денешен" .

„Борисов демонстрира тревоги най-много заради филма „Трето полувреме", коментира изданието „Утрински вестник".

Заглавие на електронното издание МКД.МК гласи, че „Борисов посочи филма „Трето полувреме" като част от „недобросъседската политика". България спаси 50 000 евреи; да можехме да спасим всичките, щяхме да го направим, ама не можехме. Нашата толерантност и добросъседство имат граници. България не заслужава да се правят филми против нея, заяви Борисов в Атина".

„Борисов: Толерантността ни има свои граници", е друго заглавие на електронното издание „Прес 24".

#Македония #медии #Бойко Борисов #България #Гърция #министър-председател #Андонис Самарас #филм #евреи #добросъседство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"