НЦИОМ: ГЕРБ и БСП пак с 6% разлика

НЦИОМ: ГЕРБ и БСП пак с 6% разлика
ГЕРБ могат да разчитат на 245% от електората, а БСП – на 18.5%. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Разликата между ГЕРБ и БСП и в началото на декември се запазва 6%, сочат данни от национално представително изследване на НЦИОМ.

През ноември процентната разлика между двете партии е била също 6%, като от ГЕРБ могат да разчитат на 245% от електората, а БСП - на 18.5%.

ДПС е трета политическа формация с електорални симпатии от 6,3%, а „България на гражданите“ е с много близък резултат от 5,8%.

В началото на зимния сезон обаче е много рисковано да се посочва сериозна стабилизация в политическите симпатии към основните политически формации в България, смятат социолозите.

Персоналният рейтинг на одобрение за Меглена Кунева сред политически ангажираните българи намалява. През последния месец тя губи позиции главно сред леви симпатизанти. Все още обаче лявата подкрепа за нея е с по-висок дял от дясната. Може да се очаква, че лидерът на „България на гражданите“ по необходимост ще ориентира все повече посланията си към разочаровани и политически апатични избиратели.

Синята коалиция има подкрепата на 3,1%. Наместването на политическите пластове в дясното пространство представлява интересен изследователски фокус.

В настоящото изследване се регистрира нисък дял на одобрение за лидера на СДС Емил Кабаиванов – едва 2,3%. За сметка на това в резултат на събитията от изминалия месец, неодобрението към него расте с 18% - от 17% на 35%.

„Атака“ получава подкрепа от 2,8% от избирателите в страната през декември.

Темата за партнирането между политическите субекти, които имат шанс да намерят място в следващото Народно събрание, определено ще бъде централна в предстоящите политически дебати. Нещо повече, редица малки политически формации, включително и нови партии, ще се развиват именно в зависимост от шансовете си да бъдат забелязани като евентуален партньор на големите партии, които трудно биха успели да управляват страната, без да прибегнат до коалиционна формула.

Тези процеси крият и потенциален риск малките политически субекти да разпилеят вота на избирателите.

Проучването на НЦИОМ е проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г. сред 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна.

#„Атака" #Емил Кабаиванов #СДС #„България на гражданите“ #Меглена Кунева #ДПС #БСП #ГЕРБ #парламентарни избори #Парламент #НЦИОМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »