Плевнелиев гарантира 20-те заплати на военните „независимо кой ще бъде на власт“

Плевнелиев гарантира 20-те заплати на военните „независимо кой ще бъде на власт“
Президентът обеща, че ще бъде гарант компенсациите за военните да се запазят, подчертавайки, че това не са привилегии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев пое ангажимент да се запазят 20-те заплати при пенсиониране на военнослужещите.

По време на разширеното заседание на Съвета по обрана Плевнелиев заяви в качеството си на върховен главнокомандващ на Българската армия, че ще направи всичко необходимо, за да се запазят компенсациите от 20 заплати и за в бъдеще „независимо кой ще бъде на власт“, предаде думите му БГНЕС.

Президентът се обърна към всички политици, казвайки, че армията прави големи реформи, има ясна цел и дългосрочна визия.

„Нека да им дадем спокойствието, нека повече не се поставя под съмнение дали са 20, или не са. Да, те са 20 и трябва да бъдат 20“, смята Плевнелиев.

Той заяви, че ще бъде гарант за „последователност и предсказуемост на реформите“.

„Искам и обикновените войници да го чуят, че след като сме решили 20 заплати, ще бъдат 20 заплати. Армията има нужда от спокойствие, тя е консервативна и действа само дългосрочно“, добави държавният глава, подчертавайки, че това не са привилегии.

Плевнелиев коментира, че военните трябва да имат пълно доверие в политиците, правителствата и партиите.

Според него трябва да има трайност на решенията и реформите, които се предприемат, и смяната на правителства или министри не трябва по никакъв начин да води до отнемане на поети ангажименти, както и до безкрайни реформи.

„Понякога напред–назад, до съкращения и отнемане на социални компенсации, получавани заради характер на работата и лишаването от някои човешки права и свободи“, добави той.

Плевнелиев бе категоричен, че всеки човек, който е минал през армията, е важен, защото е получил специално образование, има висок морал и обществото трябва да се погрижи за него.

#заплати #компенсации #военни #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »