Електронно правителство - през 2013г.

Електронно правителство - през 2013г.
Зам.-министърът на транспорта и съобщенията Валери Борисов посочи, че минималният финансов ефект от реализирането на служебните е-услуги надхвърля 80 млн. лв. годишно. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Проектът за електронно правителство се очаква да бъде завършен през 2013 г., съобщи зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Валери Борисов.

По време на Осмия иновационен форум „Иновации и конкурентоспособност“ Борисов уточни, че през 2013 г. предстои 30 основни регистъра да обменят данни помежду си чрез служебни електронни услуги, пише „Дневник“, позовавайки се на информация от пресцентъра на министерството.

Някои от тях са ЕСГРАОН, Търговския, Имотния, както и регистърът на моторни превозни средства.

По този начин ще се изпълни проектът за електронно правителство, чиято цел е администрацията в реално време да обменя информация помежду си, което пък ще спестява време и средства на граждани и фирми при работата с нея.

Борисов посочи, че минималният финансов ефект от реализирането на служебните е-услуги надхвърля 80 млн. лв. годишно.

По време на конференцията стана ясно, че „БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ“ АД ще поеме системата за електронна идентификация на гражданите, известна като електронен ЕГН. Тази част от проекта за електронно правителство се очаква да бъде изпълнена през пролетта на 2013 г.

Зам.-министърът посочи, че проектът за електронен ЕГН има голямо практическо приложение. Той даде за пример предстоящия референдум, който би могъл да се проведе изцяло онлайн, ако проектът дотогава бъде завършен.

Ползването на информационните системи на администрацията през сайта на бъдещото електронно правителство също ще става чрез електронния ЕГН, съобщи още Борисов, добавяйки, че на първо време се предвижда да бъде в карта с електронен чип, а по-късно идентификацията ще бъде вградена в личните карти.

Борисов заяви, че български фирми изпълняват всичките 13 отделни дейности в двата най-големи проекта в областта на електронното управление, финансирани от Оперативна програма „Административен капацитет“, на обща стойност около 30 млн. лева.

#електронна идентификация #е-услуги #Валери Борисов #администрация #ЕГН #електронно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"