Плевнелиев поиска регионално балансирани чуждестранни инвестиции

Плевнелиев поиска регионално балансирани чуждестранни инвестиции
Плевнелиев връчи специалните награди на победителите от Националния конкурс за иновативно предприятие на годината в категориите за малко, средно и голямо предприятие. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

Прагът за стимулиране на чуждестранните инвестиции в България трябва да бъде регионално балансиран, заяви президентът Росен Плевнелиев.

По време на откриването на Осмия национален иновационен форум Плевнелиев посочи, че освен това прагът трябва да бъде по-нисък в икономически по-слабите райони на страната, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Според държавния глава решението какъв да бъде прагът, с който да бъдат стимулирани чуждите инвестиции в България, трябва да бъде взето съвместно от правителството и бизнеса.

Плевнелиев призова през следващите две седмици въпросът да бъде обмислен още веднъж и да се вземат добри решения.

На 12 декември президентът върна за повторно обсъждане текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите.

Според държавния глава, с новия Закон за насърчаване на иновациите трябва да бъдат интегрирани всички национални политики в сферата на иновациите, а текстовете трябва да бъдат подложени на обстоен дебат.

Плевнелиев посъветва да бъдат създадени допълнителни и видими преференции за чуждестранните инвеститори, включително и визови облекчения.

Той припомни и необходимостта от премахване на пречките от страна на държавата за започване на нов бизнес и за развитие на иновативните идеи.

Според него това може да стане чрез повече инвестиции в образованието и от изработването на учебни програми, свързани пряко с нуждите на икономиката и в подкрепа на предприемачеството.

Плевнелиев посочи, че е налице значителен напредък в разработването на платформите за иновации, сред които са два фонда за съфинансиране, както и първата в България иновационна екосистема „София тек", по която се работи ежедневно.

Партньори по проекта за „София тек" са икономическото министерство, БАН, Софийският и Техническият университети, както и редица други институции.

Президентът каза още, че България ще работи и за регионално лидерство в производството на храни чрез развитието на платформа за иновации в областта, която ще бъде създадена в Пловдив.

Плевнелиев връчи специалните награди на победителите от Националния конкурс за иновативно предприятие на годината в категориите за малко, средно и голямо предприятие.

На форума взеха участие различни представители на правителството, на Европейската комисия, на бизнеса и профсъюзите.

#Президент на България #инвестиции #Росен Плевнелиев #стимул #праг #региони #Закон за насърчаване на инвестициите #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"