АЕЦ „Козлодуй" получи нова инсталация за преработка на радиоактивни отпадъци

АЕЦ „Козлодуй" получи нова инсталация за преработка на радиоактивни отпадъци
Монтирането на инсталацията е извършено от български специалисти под надзора на руската компания „Атомстройекспорт". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

АЕЦ „Козлодуй" се сдоби с нова инсталация за преработването на радиоактивни отпадъци.

Българското държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" закупи инсталацията, която трябва да преработването на течните радиоактивни отпадъци „Дунав", предаде БГНЕС.

Документът за приемането и предаването е подписан от комисия, в която влизат SE „RAW", представители на групата за управление на проекти на АЕЦ „Козлодуй" - КПМУ (KPMU), АЕЦ „Козлодуй", както и българските държавни надзорни органи за строителен контрол и ядрена сигурност.

Според Георги Гьошев от SE „RAW" при изграждането на инсталацията са спазени всички строителни норми, стандарти и изисквания за ядрена безопасност.

Оборудването и системите са били монтирани след тестове в съответствие с изискванията на възложителя.

Монтирането на инсталацията е извършено от български специалисти под надзора на руската компания „Атомстройекспорт".

„Атоменергопроект" и „Атомстройекспорт" ще продължат да оказват съдействие при обслужването на оборудването по време на гаранционния период от 36 месеца.

В съобщението е посочено, че строителството на новата инсталация е осъществено в рамките на международна програма за изваждане от експлоатация на четирите енергоблока на АЕЦ „Козлодуй".

Финансирането е осъществено от Европейската комисия, а инвеститор в проекта е Европейската банка за възстановяване и развитие.

Целта на създаването на „Дунав" е решаването на проблемите с преработването на течни радиоактивни отпадъци, образуващи се при изваждането от експлоатация на четирите блока с реактори ВВЕР-440 на централата в Козлодуй, а също така за намаляването на радиационните рискове при съхраняването на отпадъците.

#отпадъци #инсталация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"