Украсяваме дървета с празнични светлини от векове

Украсяваме дървета с празнични светлини от векове
Първите електрически украшения за елха направил Едуард Джонсън през 1882 г. Той съединил малки лампички във верига, която закачил на дървото.
A A+ A++ A

Традицията за украсяване на дървета с празнични светлини води началото си още от древността.

Още римляните по време на Сатурналиите прикрепяли към клоните на дърветата запалени свещи. Същото правели и друидите в деня на раждането на „новото слънце" 2000 години пр. Хр., разказва телевизия „Знания".

За осветено дърво се говори и в легендите за крал Артур. 

Друга легенда разказва как Мартин Лутер, вървейки през гората в една зимна нощ, вижда как звездите блещукат между клонките на дърветата, сякаш украсени с безброй свещи. Възхитен от гледката, той отсича една елха, която отнася на децата си у дома, където поставя свещички между клоните й. Свидетелство за това е запазила се до наши дни гравюра от XVI век. 

Първите писмени източници, свидетелстващи за разпространението на обичая да се украсяват елхи със свещи, датират от XVII век – няколко такива елхи били поставени в центъра на Хановер.

През XVIII век в Германия вече във всеки дом се украсявала елха със свещи и сладкиши.

В Англия коледна елха се появила за пръв път през 1841 г., когато кралица Виктория се омъжила за Алберт Сакскобургготски. От този момент англичаните запонали да подражават на кралското семейство. 

Украсяването с истински свещи криело и сериозна опасност от пожар, затова било обичайна гледка до елхата да стои и ведро с вода, за да могат бързо да се изгасят пламналите клонки.

От 1870 г. датира нововъведението свещите да се закрепват със специални противотежести. Но тъй като това закрепване се оказало доста тежко, свещите трябвало да се слагат по близо до ствола на дървото и рискът от пожар се увеличавал многократно. Затова, няколко години по-късно били измислени леките метални щипки, с които свещите се поставяли и в края на клонките. И все пак елхите продължавали да горят.

Първите електрически украшения за елха направил Едуард Джонсън през 1882 г. Той съединил малки лампички във верига, която закачил на дървото. Джонсън поканил няколко репортера да разгледат неговата елха, но никой с изключение на кореспондента на „Детройт Поуст", не бил заинтригуван от новостта.

В началото на ХХ век електрическите лампички за елха били открити още веднъж. След като през 1907 г. Ралф Морис едва не загубил къщата си в пожар, започнал от свещите на елхата, той създал електрически украшения, съединявайки лампички от телефонен комутатор.

Постепенно електрическите лампички се появили и на пазара, но не били за всеки джоб. Украсата струвала около $300. В 1903 г. стойността на гирляндите постепенно започнала да пада, благодарение на появата на специални патрони за лампички, получили наименованието фестони.

Първите лампички били миниатюрна версия на изобретението на Джонсън. Те имали въглеродна нишка, която се нажежавала и характерна форма със заострен връх. 

През 1910 г. се появили първите кръгли лампички, а през 1920 г. пуснали в продажба лампички с форма на факел.

#Коледа #лампички #крал Артур #свещи #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници