Китай пусна най-дългата ж.п. магистрала - 2 298 км

Китай пусна най-дългата ж.п. магистрала - 2 298 км
Най-дългата железопътна магистрала, обслужвана от влак-стрела, беше пусната в експлоатация в Китай. Това е линията Пекин-Гуанчжоу с дължина 2 298 километра. Средната скорост на движение по нея е 300 км/ч. Снимка: bombardier.com
A A+ A++ A

Най-дългата железопътна магистрала, обслужвана от влак-стрела, беше пусната в експлоатация в Китай.

Това е линията Пекин-Гуанчжоу с дължина 2 298 километра, предадоха АФП и БГНЕС.

Сега пътуването между столицата и разположения в южната част на страната търговски център ще се изминава за три пъти по-кратко време от необходимите до вчера 22 часа за пътуване.

Влаковете ще пътуват със средна скорост от 300 км/ч. По трасето ще има 35 спирки в главни градове като Чжънчжоу, Ухан и Чанша.

Държавните медии твърдят, че 26 декември е бил избран за откриване на линията, за да съвпадне с рождения ден (през 1893 г. - бел. ред.) на великия кормчия Мао Дзедун.

Изграждането на китайската мрежа от високоскоростни влакови трасета започна през 2007 г., но тя бързо се превърна в най-дългата в света - през 2010 г. вече имаше в експлоатация от линии с дължина от 8 538 км. Очаква се до 2020 г. тя да се удвои и да достигне 16 000 км.

Мрежата все още има проблеми със сигурността – непрекъснато се припомня катастрофата на влак-стрела през юли 2011 г., при която загинаха 40 души.

Вестник „Глобал тайм", близък до управляващата компартия, в сряда цитира източници от министерството на ж.п. транспорта, според които все още имало проблеми, които ще бъдат решавани в процеса на експлоатацията на новата линия.

#Китай #влак-стрела #скоростен влак #Пекин #магистрала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници