Русия прокара спорен закон срещу американски граждани

Русия прокара спорен закон срещу американски граждани
Сергей Магнитски почина в изолатора на централния московски затвор „Матроска тишина" през ноември 2009 г. на 37 години след като му бе отказана медицинска помощ. Снимка: en.rian.ru
A A+ A++ A

Горната камара на парламента в Русия прие единодушно спорния закон, който забранява на американски граждани да осиновяват руски деца.

Нормативният акт въвежда и други мерки срещу американци, обвинявани, че нарушават правата на руснаците зад граница, предаде БТА, позовавайки се на „Ройтерс".

В документа се изброяват финансирани от САЩ неправителствени организации, чиято дейност се обявява за незаконна. 

Налагат се забрани за издаване на визи и замразяване на авоарите на американци, обвинявани, че нарушават правата на руски граждани зад граница.

Сега законът ще бъде подписан от президента Владимир Путин. Той се приема в отговор на подписания на 14 декември от американския президент Барак Обама закон, наречен Актът Магнитски, който налага забрана за влизане в САЩ на руснаци, нарушили човешките права.

Сергей Магнитски почина в изолатора на централния московски затвор „Матроска тишина" през ноември 2009 г. на 37 години след като му бе отказана медицинска помощ.

Първоначалните медицински данни сочат за смърт в резултат от побой и оток на мозъка.

Той бе адвокат в компанията Firestone Duncan и според негови колеги е разкрил измами за източване от бюджета на стотици милиони долари, в които са замесени хора от МВР и спецслужбите.

Именно няколко от тях го арестуват по подозрение за съучастие в укриване на данъци от фирма на работодателя му, докато в действителност го притискат да се откаже от показанията си срещу тях.

Журналистическо разследването след смъртта му твърди, че служители на МВР, прокуратурата, съда и данъчните са задържали предприемачи с фалшиви подозрения, за да им вземат бизнеса.

Смъртта на Магнитски, за която има съмнения, че е убийство в затвора, стана повод за т.нар. Закон „Магнитски" в САЩ, който забранява достъп в страната на хора от списък, в който са десетки лица, пряко или косвено замесени в скандала.

Американският закон предвижда и замразяване на авоари на такива лица в американски банки. 

Руският отговор на този закон обаче предизвика много критики в Русия. Според някои критици на нормативния акт той обрича на мрачно бъдеще обитателите на руски сиропиталища, защото в Русия недостатъчно хора искат да осиновят деца.

Одобреният в горната камара на парламента закон носи символичното име Закон Дима Яковлев, по името на 21-месечно руско момченце, което почина, след като неговият американски баща осиновител го остави само часове наред в кола в изгаряща жега. Бащата беше оправдан по обвинение в непредумишлено убийство.

#САЩ #Русия #Сергей Магнитски #Дима Яковлев #осиновяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници