ФИФА признала Косово срещу солиден подкуп

ФИФА признала Косово срещу солиден подкуп
Решението на изпълнителния комитет на ФИФА да позволи на косовските клубни, младежки и женски национали да играят приятелски мачове е било след силно лобиране. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

ФИФА е получила подкуп от 17 млн. евро за частичното признаване на футбола на Косово, съобщи сръбският вестник „Телеграф".

Решението на изпълнителния комитет на ФИФА да позволи на косовските клубни, младежки и женски национали да играят приятелски мачове е било след силно лобиране, предаде БГНЕС, позовавайки се на изданието.

Бизнесмени, тясно свързани с премиера на Косово Хашим Тачи, са платили 17 млн. евро, за да се получи футболното разрешение от ФИФА за непризнатата от ООН държава.

Уставът на ФИФА забранява да се признават федерациите на държави, които не са признати от ООН.

Въпреки това има и изключения като националните отбори на Фарьорските острови и Таити, които са признати от ФИФА, въпреки че нямат собствени държави.

Според „Телеграф" Футболната федерация на Косово полага огромни усилия, за да може страната да получи правото да участва в официални мачове и Косово да се включи в световните квалификации за шампионата през 2018 г.

Твърдо против подобно развитие се обявяват представителите на Сърбия.

Националният отбор на Косово се сформира веднага след разпада на Югославия. Първата му среща беше срещу националите на Албания, но всички останали страни получиха предупреждение, че подобни мачове са забранени от ФИФА.

Въпреки това националите на Косово изиграха контрола с отбор от Северен Кипър, който също не е признат от ООН.

През 2008 г. косовската федерация подаде заявка за членство във ФИФА, но получи отказ, но от 2010 г. по нареждане на Тачи бизнесмени в чужбина започнали кампания за силно лобиране пред Сеп Блатер.

На едно от последните заседания на изпълкома се получи пробив и беше разрешено на част от косовските младежки, женски и клубни състави да играят приятелски мачове.

#ООН #„Телеграф" #вестник #подкуп #министър-председател на Косово #Хашим Тачи #Косово #отбори #футбол #ФИФА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници