Aспержито гони махмурлука

Aспержито гони махмурлука
Смята се, че аспержите са полезни и в борбата с рака, гъбичките, възпаленията и действат като диуретик. Снимка: Архив
A A+ A++ A

Яденето на аспержи преди голям запой предпазва от махмурлук, откриха от Медицинския институт и Националния университет Чеджу в Южна Корея.

Учените открили аминокиселини и минерали в аспержито, които успокояват симптомите на махмурлук и предпазват клетките на черния дроб от токсини, предаде БГНЕС.

В рамките на изследването, публикувано във вестник „Джърнал ъф фууд сайънс" (Journal of Food Science), учените анализирали компонентите на млади аспержи и сравнили биохимичните им свойства върху клетките на черния дроб на хора и мишки.

Учените изследвали и различните компоненти на аспержите, за да установят кои части от зеленчука са най-полезни за предотвратяването на последиците от прекомерната употреба на алкохол.

Те установили, че листата на аспержата съдържат по-голямо количество аминокиселини и минерали от стеблото, което означава, че листата предпазват по-добре черния дроб от увреждане и предпазват от махмурлук.

Предишно изследване на учени от Националния медицински университет Чеджу показа, че аспержите са богати на аминокиселини, които стимулират функционирането на ензимите, което ускорява разграждането на алкохола в тялото.

Доброволците, които пиели течност, съдържаща екстракти от аспержи, проявявили по-малко симптоми на препиване с алкохол.

Смята се, че аспержите са полезни и в борбата с рака, гъбичките, възпаленията и действат като диуретик.

#аспержи #махмурлук #Южна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници