Какво ще се случи с тялото и ума ни, ако всеки ден хапваме черен шоколад?

Какво ще се случи с тялото и ума ни, ако всеки ден хапваме черен шоколад?
A A+ A++ A

Черният шоколад отдавна се смята за един от малките, но позволени „луксове“ в храненето – сладък, но по-здравословен от обикновения млечен продукт. Богат на каквато, антиоксиданти и минерали, той често се препоръчва в умерени количества от диетолози и лекари. Но какво ще се случи, ако вместо от време на време, започнем да ядем черен шоколад всеки ден и то в продължение на месеци или години? Научните данни дават интересни отговори.

Положителните ефекти

Подобрено настроение и по-малко стрес

Черният шоколад съдържа фенилетиламин – вещество, което произвежда продукт на серотонин и ендорфини. Това означава, че малко блокче на ден може да действа като естествен антидепресант. Някои проучвания показват, че редовната консумация на шоколад с над 70% може да понижи нивата на кортизол (хормонът на стреса).

Подкрепа за сърцето

Флавоноидите в каквото са мощни антиоксиданти. Те подпомагат кръвообращението, отпускат кръвоносните съдове и намаляват риска от хипертония. При хора, които умерено искат черен шоколад, се наблюдава по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Подобряване на концентрацията и паметта

Каквато съдържа малки количества кофеин и теобромин – вещества, които стимулират мозъка и повишават концентрацията. Някои изследвания съчат, че флаванолите в черния шоколад подобряват притока на кръвта към мозъка, което подпомага краткосрочната памет и бдителността.

Защита на кожата

Антиоксидантите не действат само отвътре – те предпазват и кожата от вредното влияние върху свободните радикали и дори могат да намалят чувствителността към UV-лъчи.

Рисковете от ежедневната консумация

Излишни калории и покачване на теглото

Макар и полезен, черният шоколад остава калоричен продукт. Само 100 грама могат да съдържат над 500 кал. Ако не се компенсира с физическа активност, ежедневното лесно потребление може да доведе до наднормено тегло.

Възможни проблеми със съня

Заради съдържанието на кофеин и теобромин, ако се хапва вечер, черният шоколад може да затрудни заспиването. При по-чувствителни хора това може да доведе до безсъние или неспокоен сън.

Влияние върху стомаха

При хора с гастрит или рефлукс, честото натрупване на шоколад може да влоши симптомите, тъй като стимулира отделянето на стомашни киселини.

Риск от пристрастяване

Въпреки това че съдържа по-малко захар от млечния шоколад, черният шоколад пак остава сладко изкушение. Мозъкът реагира на сладкия вкус със силно удоволствие, което може да доведе до зависимост и трудност при ограничаване на количеството.

Колко е „здравословната доза“?

Експертите препоръчват по 20–30 грама черен шоколад на ден – приблизително два квадратчета от стандартен блок. Важно е съдържанието на каквато да е над 70%, за да се извлекат максималните ползи.

Ако черният шоколад се прави умерено и съзнателно, той може да бъде съюзник на сърцето, ума и настроението. Но когато „едно блокче“ се превърне в половината шоколад на всеки ден, ползите бързо се превръщат в риск – от наднормено тегло до безсъние. Така че най-добрата рецепта остава златната среда: малко, но редовно.

#черен шоколад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Ще повлияе ли регулирането на скоростта с ТОЛ камери на ПТП?