Октобърфест е празник на сетивата, където щедрата баварска кухня върви ръка за ръка с най-добрата мюнхенска бира. Ако сте на Терезиенвийзе (за тази година може би вече е късно, но отсега може да планирате за следващата), сте задължени да опитате десетте емблематични вкуса, които превръщат всяко хапване и всяка халба в незабравимо преживяване.
А спортните фенове отлично знаят, че всяка година фестивалът е тясно свързан и със спорта. Звездите на футболния гранд Байерн Мюнхен са чести гости на събитието, облечени в традиционни баварски униформи, опитвайки от вкусната Лагер бира. А когато Байерн играе, всички футболни фенове могат бързо и лесно да поставят прогнозите си в платформата на букмейкър №1 за спортни прогнози у нас, известен като генерален спонсор на ЦСКА, а и като партньор на Милан.
Десетте задължителни вкуса, които да опитате
Кулинарното пътешествие започва с нещо солено и перфектно за пиво - Брецел (Brezn). Този гигантски, мек, пресен геврек, поръсен с едра сол, е най-важният спътник на бирата. Често се консумира с Обацда (Obazda) - кремообразен, пикантен дип, приготвен от отлежало сирене (Камембер), масло, червен пипер и малко бира.
За старт на деня, особено преди обяд, задължителна е Вайсвурст (Weißwurst). Тази традиционна мюнхенска бяла наденица се сервира задължително със сладка горчица и Брецел.
Когато апетитът нарасне, идва време за месните специалитети. Най-популярното основно ястие е Хендл (Hendl) - половин печено пиле. Хрупкава коричка, обилно овкусено и сочно месо - то е идеално за абсорбиране на силната бира. Истински символ на баварската щедрост е Швайнсхаксе (Schweinshaxe), печен свински джолан с хрупкава коричка, поднасян често с картофени или хлебни кнедли и кисело зеле (Sauerkraut).
В специализираните шатри като Ochsenbraterei не пропускайте Печен вол (Ochsenbraterei). Месото е изключително крехко и ароматно, сервирано като сандвич или с гарнитура. Като по-лека алтернатива на големите ястия, опитайте Леберкезе (Leberkäse), "месен хляб", който се сервира топъл в хлебче или на резен.
Ако търсите вегетариански или по-леки гарнитури, изберете Картофена салата (Bayerischer Kartoffelsalat), която за разлика от другите е приготвена с оцет, олио и силен бульон, или Кезешпецле (Käsespätzle) - баварският еквивалент на макарони със сирене, обилно полят с разтопени сирена.
Накрая, завършете пиршеството с класическия Апфелштрудел (Apfelstrudel), сервиран топъл, често с ванилов сос.
Комбиниране на вкусове с правилната бира
На Октобърфест се сервира изключително специален Märzen Лагер, наречен Oktoberfestbier - силен, плътен и с богат малцов вкус. Тази бира е специално създадена да се комбинира с тежката храна.
Класическата комбинация: Соленият и мазен вкус на Hendl (Печено пиле) и тежестта на Schweinshaxe (Свински джолан) се балансират идеално от малцовия, леко сладък и силен вкус на Oktoberfestbier. Силният алкохол и карбонизацията "разрязват" мазнината и почистват небцето.
Алтернативи за експериментиране: Въпреки че Märzen е доминираща, можете да опитате други баварски стилове. За леките закуски като Weißwurst и Брецел е идеален чистият и освежаващ Хелес (Helles). Ако хапвате Обацда или Апфелштрудел, плодовите и газирани нотки на Вайсбир (Weißbier / Hefeweizen) - пшенична бира, ще допълнят перфектно вкуса. А ако просто искате да се освежите, поръчайте Радлер (Radler) – бира с лимонада.
Етикет в шатрата: Споделяне и "Gemütlichkeit"
Храненето на Октобърфест е социално събитие. В шатрите не се очаква да се храните сами, дори и да сте в компания само на ваш приятел.
Трапезата е продълговата, с пейки, и споделянето на масата с непознати е не просто допустимо, а задължително. Тази атмосфера на общност е известна като "Gemütlichkeit" - баварският термин за уют, добро настроение и принадлежност.
Когато поръчвате огромно ястие като Schweinshaxe или цяло Hendl, бъдете готови да го споделите с тези около вас. Не забравяйте, че сервитьорите и сервитьорките са изключително натоварени; бъдете любезни и винаги закръгляйте сметката нагоре за бакшиш - те разчитат на него.
Не само месо: Вегетариански изкушения и специални нужди
Въпреки че баварската кухня е силно фокусирана върху месото, съвременният Октобърфест е доста гостоприемен към хората с по-специални хранителни режими.
Вегетарианците могат да се насладят на класики като Кезешпецле (Käsespätzle) или сиренето Обацда (Obazda) с огромен Брецел. Все повече шатри предлагат и супи, салати или веган алтернативи като яхнии от боб и нахут. Ако имате алергии, винаги питайте сервитьора или потърсете менюто с алергени, което по закон трябва да бъде налично във всяка голяма шатра. Не се притеснявайте да задавате въпроси - вашата безопасност и комфорт са приоритет, дори сред веселбата.
Празник за небцето и душата
Октобърфест е изключително пътешествие за сетивата, което далеч надхвърля пиенето на бира. То е празник на баварската щедрост и традиция, където всяка хапка Hendl или Schweinshaxe и всяка глътка Oktoberfestbier разказват историята на региона.
Да седнеш на дългата маса, да споделиш ястие, да размениш наздравица с непознати и да се потопиш в духа на "Gemütlichkeit" - това прави кулинарното преживяване на фестивала незабравимо. Не забравяйте да се храните добре, да пиете разумно и да опитате тези десет емблематични вкуса. Защото истинският дух на Октобърфест живее не само в шумните наздравици, но и в съвършената хармония между вкусната храна и мюнхенското пиво. Prost!
Сайт №1 за спортни залози в България подкрепя принципите на отговорната и разумна игра, както и на отговорното и разумно консумиране на храна и бира.
Още по темата:
- » Октоберфест в Германия: Какви са глобите и какво е забранено?
- » Двойно по-малко туристи на Октоберфест
- » Октоберфест се открива при засилени мерки за сигурност

София:
Бургас:
Варна: