ЦИК остави ГЕРБ в разяснителната кампания за референдума

ЦИК остави ГЕРБ в разяснителната кампания за референдума
В неделя премиерът Бойко Борисов се обърна към привържениците на ГЕРБ да гласуват с „не" на референдума. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от ГЕРБ, които са автори на въпроса за ядрения референдум, няма да бъдат изключени от информационната кампания, както поискаха от БСП и „България на гражданите".

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов заяви, че народните представители са регистрирани като инициатори на допитването, а не като застъпници на положителната позиция,, цитира думите му „Дневник".

Траянов обясни, че след като веднъж са регистрирани като инициатори, могат да агитират за всичко.

По-рано във вторник депутатът от БСП Янаки Стоилов поиска от ГЕРБ да изпратят писмо до ЦИК, с което да поискат да бъдат изключени от официалната разяснителна кампания за референдума.

Малко по-късно от Инициативния комитет, зад който стои БСП, изпратиха писмо до председателя на ЦИК, в което се казваше, че „заради шизофренната позиция на Бойко Борисов и ГЕРБ по отношение на референдума е наложително ЦИК да извади ГЕРБ от самата разяснителна кампания".

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че ЦИК трябва да бъде принципна и ако тя спазва закона, трябвало да санкционира ГЕРБ за заблуждаващата кампания, която водят.

От „България на гражданите" също поискаха ГЕРБ да бъдат махнати от кампанията.

Според Тома Биков, управляващата партия е трябвало да събере подписи, да ги представи в ЦИК и на тази база да бъде регистрирана като застъпник на тезата „против" референдума и да участва в дебатите.

ЦИК вече задължи инициативните комитети, които ще подкрепят алтернативната позиция, да представят 7000 подписа, за да бъдат регистрирани в информационната кампания.

За „не" на въпроса на националното допитване ще агитират комитетите на ДСБ и ЕНП на Мария Капон, докато позицията „за" ще застъпват от БСП.

В понеделник депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев заяви, че не е проблем депутатите от ГЕРБ, макар и вписани като застъпници на тезата „за", да променят позицията си на „против" ядрения референдум, защото ще се придържат към процедурата „информационна кампания".

В неделя премиерът Бойко Борисов се обърна към привържениците на ГЕРБ да гласуват с „не" на референдума.

#кампания #референдум #БСП #ГЕРБ #ЦИК #„България на гражданите"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници