Станишев: Борисов не е господар на думите си

Станишев: Борисов не е господар на думите си
Сергей Станишев призова хората да гласуват в националното допитване, като посочи, че се води „неистова кампания на дискредитацията му“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов не е господар на своите думи, твърди опозиционният лидер Сергей Станишев.

Той аргументира мнението си с многократно променените позиции на ГЕРБ и министър-председателя относно строителството на АЕЦ „Белене“ и развитието на ядрената енергетика.

„Колко пъти се промени позицията на Борисов по „Белене“, постоянно, като въртене на палачинката, няма да строим, ще строим. Като се събраха подписи, Борсов каза въпросът трябва да бъде такъв, какъвто е, след това беше променен. ГЕРБ каза после: ще гласуваме „за“, половин месец агитират техните депутати, които са записани като Инициативен комитет, в подкрепа на „за“ и изведнъж за пореден път се обръщат нещата“, изброи Сергей Станишев в ефира на Нова телевизия.

„Премиерът се оказа, че не е господар на своите думи. Безкрайно несериозно поведение на държавници, от които зависят хората, доходите им, съдбата на държавата“, подчерта лидерът на левицата.

Той се оплака, че БСП е внесла предложения за 25 закона през 2012 г. в сферите на доходите, бюджета, младежката безработица, като е приет само един второстепенен.

„За съжаление 4 г. вече това управление показа, че няма нещо, което да са обещали и да са го изпълнили 100%. 4 г. ГЕРБ съществува чрез конфронтации“, каза още Сергей Станишев.

По думите му референдумът на 27 януари е „първият шанс за 23 г. демокрация“ гражданите да изразят волята си по „важен стратегически въпрос, засягащ техния живот, цената на тока, енергийната независимост на България“.

Той призова хората да гласуват в националното допитване, като посочи, че се води „неистова кампания на дискредитацията му“.

„Всички искат да внушат на хората, че няма смисъл да гласуват и че нищо няма да се получи. Кой се страхува от гласа на българите и кой е казал, че българите не разбират. Средно интелигентният българин достатъчно разбира“, убеден е Сергей Станишев.

По думите му проектът за АЕЦ „Белене“ е най-евтиният ядрен проект в света – не струвал 20 млрд. лв., а 4 млрд. лв.

„Ние договаряхме всички детайли до края на мандата, бяхме свършили 90% от работата и малко остана на това правителство. Но Борисов поиска от руснаците фиксирана цена. „Белене“ никога не е замислен като проект, който директно се финансира от държавата“, коментира лидерът на БСП.

Сергей Станишев подчерта, че никога не би подписал договор, докато последният детайл не бил изчистен, и се оправда с липсата на време за приключването на проекта заради загубата на изборите през 2009 г.

„Ако бяхме спечелили изборите, щяхме да постигнем всички детайли по преговорите и щеше да е довършен проектът, никога не бих подписал, докато последният детайл не е изчистен. Имаше още неща за договаряне, но никога не е ставало дума за абсурдната цена от 22 млрд. лв. Днес, ако бяхме спечелили изборите, тази или следващата година щяхме да имаме работещ първи реактор от АЕЦ „Белене“, заяви Станишев.

Той допълни, че му е жал за 77-те депутати от ГЕРБ, които са част от инициативен комитет, защитаващ тезата „за“ на референдума.

След като министър-председателят Бойко Борисов призова всички свои съпартийци и поддръжници на ГЕРБ да гласуват с „не“, инициативният комитет на ГЕРБ се отказа от платената кампания по БНТ и БНР.

„Кашата е пълна и е създадена от самата управляваща партия, по този начин не се управлява държава“, заяви Сергей Станишев.

„Пропагандата вече не върши работа, хладилникът победи пропагандата, хората вече разсъждават трезво. След този референдум ще се постараем да изпълним волята на гражданите. При 20% гласували дори, парламентът е длъжен да преразгледа въпроса и това връща темата на дневен ред. Хората да си зададат въпроса харесват ли начина, по който живеят през тези 4 г., или искат промяна“, призова още лидерът на БСП.

#АЕЦ „Белене“ #референдум #председател на БСП #Сергей Станишев #премиер на България #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници