Семейство от Русе се натрови с ананас от Коста Рика

Семейство от Русе се натрови с ананас от Коста Рика
От Областната дирекция по безопасност на храните са направили проверка в хипермаркета, но се оказало, че въпросната партида от ананас е изчерпана. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Семейство от Русе се натрови с ананас от Коста Рика.

Екзотичният плод е бил закупен от голяма търговска верига. След подаден сигнал до Агенцията за безопасност на храните незабавно е била разпоредена проверка, предаде БГНЕС.

Семейството на Даниела Ганчева редовно консумира ананас, но това е първият случай, в който получава здравословни проблеми.

„На външен вид той беше малко по-различен от досега купуваните от нас ананаси, беше с по-зелен цвят на кората и доста по-голям по размер. В момента на консумация усетих чувствителност в устна кухина и след няколко изядени парченца видях, че по небцето и по езика имам кръв. И усещах болки, чувствителността беше като от изгорено“, разказва потърпевшата.

Оказва се, че съпругът и дъщеря й са получили същите оплаквания. Незабавно потърпевшите са подали сигнал към Агенцията по безопасност на храните в Русе.

„Ние нямаме претенции към веригата магазини, защото и друг път сме купували ананас от тях, може би става въпрос за инцидентен случай, но се притеснихме, че подобно нещо може да се случи и на други хора. Ако са с по-слаба имунна система, малки деца или хора с някакви алергии, те биха могли да имат много по-сериозни симптоми, отколкото имахме ние“, обясни Даниела Ганчева.

Вече трети ден тя и семейството й все още чувстват дискомфорт от ананаса.

От Областната дирекция по безопасност на храните са направили проверка в хипермаркета, но се оказало, че въпросната партида от ананас е изчерпана. Според инспекторите най-вероятно се касае за изолиран случай, тъй като няма други подобни жалби.

„Предполагам, че не е била обелена външната обвивка на ананаса. Редно е да се обели колкото се може по-дълбоко, защото под люспите на шишарката на ананаса има едни семенца, които са алергени и които е възможно да причинят оплаквания“, коментира д-р Мартин Марков, главен инспектор по безопасност на храните в Русе.

Пробите от проблемния плод все още не са готови. От агенцията по храните предупреждават да се внимава много при консумация на екзотични плодове, защото често кората се обработва с химикали, за да са по-трайни.

#Русе #ананас #Коста Рика #БАБХ #Българска агенция за безопасност на храните

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници