Продажбите на персонални компютри през 2012 г. са намалели с 3,2%

Продажбите на персонални компютри през 2012 г. са намалели с 3,2%
A A+ A++ A

От IDC научаваме, че през последното тримесечие на миналата година продажбите на персонални компютри са отбелязали спад за първи път от пет години насам. Те обаче са част от тенденция, която наблюдавахме и по-рано през 2012 г. във финансовите резултати на компании като Dell, Lenovo и Toshiba, които за първи път от десетилетие насам отчетоха загуби. Apple може би са единствената компания в сектора, която отчита ръст, но все пак около празниците дори и те отчитат 0,2% спад в продажбите.

Новината е лоша и за Microsoft, тъй като очакванията на анализаторите бяха, че премиерата на Windows 8 ще раздвижи потребителите и пазара на компютри. Според IDC обаче проблемът е у производителите, които не са намерили правилния подход за реклама на новите компютри със сензорни екрани, за да привлекат вниманието на клиентите.

През последните три месеца на миналата година са продадени 89,8 милиона персонални компютри, което е с 6,4% по-малко, отколкото по същото време през 2011 г. За цялата 2012 г. продажбите на компютри са 352 милиона броя, или с 3,2% по-малко спрямо 2011 г. От IDC смятат, че през 2013 г. можем да очакваме продажбите на персонални компютри да се увеличат с 2,8%.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници