Отецът на Самоков: Списъкът за епархийски избиратели ще бъде подправен!

Отецът на Самоков: Списъкът за епархийски избиратели ще бъде подправен!
Според устава на БПЦ Софийската митрополия трябва да излъчи двойно по-голям брой представители на предстоящия Църковно-народен събор от останалите митрополии в страната. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Какъвто и списък с предложени за епархийски избиратели да се представи на избора в неделя, той ще бъде нелегитимен, защото ще бъде подправен, заяви отец Петър Стоименов от Самоков.

Според отеца ситуацията в Българската православна църква (БПЦ) е патова, благодарени на „амбициите на някои хора да станат патриарх на всяка цена", каза той в интервю за БГНЕС.

По думите на Стоименов, в списъка, който се изготвя за гласуване, всички представители са от София, а от седемте духовни околии няма нито един вписан, което било по замисъл на наместника на БПЦ митрополит на Варна Кирил, за да може да бъде избиран за наследник на патриарх Максим.

„Евентуално, ако изберат неговите хора, а те са всички негови хора в тези листи, да го изберат за патриарх, пази Боже", каза отецът.

Според устава на БПЦ Софийската митрополия трябва да излъчи двойно по-голям брой представители на предстоящия Църковно-народен събор от останалите митрополии в страната.

Отец Петър обаче смята, че това вероятно е причината за проблемите в Светия синод в дните след кончината на патриарх Максим.

„Този прецедент, който се явява в устава на БПЦ, че има водеща епархия, а няма представители на архиерейското наместничество, води до нелегитимност на избора - както утрешния, който ще се състои, така и за избора на патриарх", коментира отец Петър.

Той цитира чл. 3 ал. 1 от устава на БПЦ, според който е вписана още една духовна околия на Софийската епархия – Годеч, където нямало нито изградена структура на архиерейското наместничество, нито излъчени делегати, които да изразяват своя вот.

„Задкулисно, със заплахи, ултиматуми и принуда на някои архиерейски наместници и епархийски съветници. Принуждават ги да подпишат този списък на избирателите, за да може изборът в неделя да им се узакони. Това не би трябвало да допуска Светия синод, защото това е в разрез с устава на църквата", така отец Петър обясни как списъкът може да бъде легитимиран преди избора.

Той отхвърли възможността подписаният от митрополит Кирил списък да бъде потвърден чрез гласуването му от кворум на епархийските избиратели в неделя.

Той обясни още, че според чл. 44 от устава на Църквата един избирателен списък се съставя от управляващия митрополит или архиерей при участието на архиерейските наместници и епархийските съветници.

„Вчера беше срещата, при която никой не подписа, докато не беше разпуснато самото заседание. Всичко след този момент ще бъде несъобразено с устава на БПЦ, ще бъде манипулирано", смята още отецът на Самоков.

#Българска православна църква #БСП #Свети синод #списък #митрполит Кирил #патриарх на България #Самоков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници