Монаси от скалния манастир в Басарбово ще избират патриарх

Монаси от скалния манастир в Басарбово ще избират патриарх
Гласуването премина в добър ред, спокойно и с всичко необходимо за доброто представяне на нашата епархия пред църковната и гражданска общественост," коментира русенският митрополит Неофит. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Монасите от единствения действащ в България скален манастир – „Св. Димитър Басарбовски" край Русе, ще участват в Патриаршеския църковен събор за избор на нов патриарх.

Русенска епархия е избрала игумена на манастира в Басарбово архимандрит Емилиян и архимандрит Виктор от същата света обител, предаде БГНЕС.

На изборите в Русенска епархия пред урната застанаха 22 представители на 4 духовни околии. Те трябваше да изберат трима духовници и двама миряни, които да гласуват на патриаршеския събор.

Епархийският съвет още на първи тур излъчи делегатите си. Това са архиерейските наместници в Попово – протойерей Валентин Лазаров, в Разград – иконом Георги Иванов, и в Тутракан – ставроиконом Илия Тонков, заедно със секретаря на Митрополията Ангел Младенов и счетоводителя Даниел Николов.

Те бяха излъчени от листа с кандидати, в която имаше 15 клирици и 8 миряни.

„Гласуването премина в добър ред, спокойно и с всичко необходимо за доброто представяне на нашата епархия пред църковната и гражданска общественост," коментира русенският митрополит Неофит, който ръководи избора.

Делегатите ще участват в Патриаршеския избирателен църковен събор на 24 февруари, когато ще бъде избран новият патриарх на Българската православна църква.

#Русе #Басарбово #митрополит Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници