Св. Синод се отметна за ДС агентите в църквата

Св. Синод се отметна за ДС агентите в църквата
Снимка: argumenti-bg.com
A A+ A++ A

Няколко часа след като се съгласи да бъдат отворени досиетата на висшите духовници в Държавна сигурност, Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) се отметна от това решение.

Светият синод прецени, че е сбъркал, взел е „прибързано решение" и застана на противоположно становище, съобщи БГНЕС.

Изглежда промяната е била предизвикана от категоричното несъгласие на Неврокопския митрополит Натанаил - един от членовете на Светия синод.

Той гневно обяви за неконституционни Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (приет от Народното събрание на 19 декември 2006 г.), както и дейността на Комисията по досиетата и разпространи своето несъгласие комисията да проверява клира.

Владиката твърди, че „нормата от закона, според която членовете на управителните органи на религиозните общности подлежат на проверка и разкриване на досиетата им, е противоконституционна и това е грубо нарушаване на отделеността на Църквата от държавата".

Обяснението му е, че „отговорното отношение по този толкова важен въпрос за институционалния авторитет на БПЦ, изискваше да изслушаме становището на юрист, който има професионална и задълбочена подготовка по статута на БПЦ".

„Но ние за пореден път взехме решение, без да обследваме и анализираме задълбочено въпросите, за което след това ще берем горчивите плодове", цитира Vesti.bg. Неврокопския митрополит.

Според него „това публично ритуално действие ще злепостави единствено институцията БПЦ и ще задоволи медийната жажда за сензации за няколко дни, но ще смути душите на много православни християни и ще срине единствената надежда и опора на народа в Църквата”.

„Демократичната и правова държава спазва върховния закон - Конституцията, само когато не приема закони, които й противоречат, а когато допусне грешка, е длъжна да я изправи. Още през 1992 г. Конституционният съд е казал, че е недопустима държавна намеса във вътрешно - организационния живот на религиозните институции, както и в тяхното обществено проявление", убеден е Неврокопския митрополит Натанаил.

Същото становище изрази в интервю за БНР и ловчанският митрополит Гавриил - че по Конституция е недопустима държавна намеса във вътрешно - организационния живот на религиозните институции.

Той обаче оставя на Комисията по досиетата да прецени има ли право да отваря досиета на духовници.

Сегашното ново становище на Светия синод, последвало гнева на Неврокопския владика, е, че разпоредбите в Закона за досиетата са неприложими в този им вид спрямо вероизповеданията и в частност - спрямо Българската православна църква.

Висшите църковни дейци твърдят, че редица законови разпоредби (на чл. 3, ал. 2, т.6 и чл. 27, ал. 1, т. 3 от закона) са неприложими спрямо вероизповеданията изобщо.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници