Октай искал да нарани Доган емоционално, не физически, твърди психолог

Октай искал да нарани Доган емоционално, не физически, твърди психолог
Октай Енимехмедов е искал да нарани емоционално, а не физически лидера на ДПС Ахмед Доган при нападението срещу него в събота, коментира директорът на Института по психология към МВР Неделчо Стойчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Октай Енимехмедов е искал да нарани емоционално, а не физически лидера на ДПС Ахмед Доган при нападението срещу него в събота, коментира директорът на Института по психология към МВР Неделчо Стойчев.

„Нападателят не е имал практическа възможност с този пистолет да го убие. Преди всичко е искал да го нарани емоционално, физически – не. Той е нямал техническа възможност да го убие с това оръжие“, каза Неделчо Стойчев в ефира на бТВ.

Според експертизата при нападението срещу Ахмед Доган 25-годишният мъж от Бургас е използвал газов пистолет, в който имало два сигнално-звукови патрона и един с пипер за прогонване на животни. Според специалисти евентуален изстрел с такова оръжие може да причини леки обгаряния по кожата.

Неделчо Стойчев обясни, че в последните месеци Октай Енимехмедов е бил „затворен в себе си и в собствения си свят“ и не е казал на никого за намеренията си. Именно затова е отпаднала хипотезата, че той е част от организирана група, която в началото е проверена наравно с тази, че е действал сам.

„В предсмъртното писмо по-скоро той се опитва да успокои майка си и да й каже, че съжалява много, че няма да завърши висшето си образование. Пише, че се извинява, че трябва да направи нещо, което може да не се хареса на много хора. Писмото е саморъчно написано“, обясни психологът.

По думите на Неделчо Стойчев с действията си Октай Енимехмедов иска да покаже, че лидерът на ДПС греши, а не да става носител на идеи.

„Той е харесвал Доган. Разочаровало го е това, че Доган не е честен с неговите си хора“, каза Неделчо Стойчев.

„Като човек от този етнос 25-годишният мъж е търсил идеологически опорна точка – бил е на конференция на партията на Касим Дал, както и на конференция на младежкото ДПС“, обясни още психологът.

Според Неделчо Стойчев с интерпретациите си представителите на политическите партии в България се опитват да извлекат някаква полза.

„При положение че имаме ясната визия за мотивите на извършителя, оттам нататък може да се правят всякакви хипотези“, заяви той.

Намерението на ДПС да поискат международно разследване Стойчев определи като „пресилено и тенденциозно“.

„Защо никога не се задава въпросът – защо този младеж е стигнал дотам“, попита психологът.

„Неговото поведение е свързано с поведението на политическата партия и политическите лидери, на които той е искал по някакъв начин да им даде знак, че не постъпват правилно. Това е неговият начин“, подчерта Неделчо Стойчев.

Според него Октай Енимехмедов е обмислял действията си в продължение на няколко седмици след учредяването на партията на Касим Дал и Корман Исмаилов, когато е разгледал добре залата.

„Нападнал го е публично, за да бъде направена съответната демонстрация. Той не съжалява за това, което направи“, каза Неделчо Стойчев.

#ДПС #Ахмед Доган #Октай Енимехмедов #Неделчо Стойчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници