Плевнелиев: Доклад за „Хизбула“ и атентата в Бургас аз нямам

Плевнелиев: Доклад за „Хизбула“ и атентата в Бургас аз нямам
Доклад за „Хизбула“ нямам. Не съм виждал такъв. Не съм получавал такъв. Категорично отричам до мен да е достигал такъв доклад, заяви неколкократно държавният глава Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Доклад за съпричастието на терористичната групировка „Хизбула“ в атенатата в Бургас не е стигал до президента Росен Плевнелиев.

„Доклад за „Хизбула“ нямам. Не съм виждал такъв. Не съм получавал такъв. Категорично отричам до мен да е достигал такъв доклад“, заяви неколкократно държавният глава при представянето на дейността си през първата година на президентския си мандат.

По този начин Росен Плевнелиев коментира цитираната от израелска телевизия информация, че българският външен министър Николай Младенов е представил доклад за атентата на летището в Бургас от 18 юли, в който се твърди, че зад атентата стои ливанската групировка.

При посещението на Николай Младенов в Израел миналата седмица местната телевизия „Канал 2“ съобщи, че България е на път да посочи „Хизбула“ за извършител на атентата в Бургас. Според медията това е включено в доклада на българските служби, който Младенов занесъл на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Въпреки това говорителката на министерството Весела Чернева опроверга информацията.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, кацнали преди минути на Летище Сарафово в Бургас, станаха жертви на терористичен заговор. При инцидента загинаха петима израелски граждани и българският шофьор на превозното средство.

Атентатът ще бъде във фокуса на обсъжданията на Консултативния съвет за национална сигурност на 5 февруари.

Президентът очаква и външният, и вътрешният министър да излязат с доклад, включително в по-широк контекст, но и конкретно за атентата срещу израелските туристи.

Президентът бе категоричен, че към момента не разполага с такъв доклад, но обеща максимална прозрачност от заседанието на КСНС.

#„Хизбула" #атентат #Бургас #Николай Младенов #министър на външните работи #Росен Плевнелиев #Президент на България #КСНС #Израел #Бенямин Нетаняху

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници