Деца на работници от ВМЗ – Сопот, на протест

Деца на работници от ВМЗ – Сопот, на протест
По-късно в понеделник трябва да стане ясно кои звена във ВМЗ - Сопот, ще спрят работа и какво ще се случи с работниците в тях. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Деца на работниците от ВМЗ – Сопот, излязоха на протест пред завода.

Стотици ученици крещяха: „Гладни сме!“, „Дайте ни парите!“, „Осигурете работа на родителите ни!“, предаде Нова телевизия.

Стотици граждани на Сопот също бяха излезли да подкрепят работниците от ВМЗ, като група демонстранти дори блокира подбалканския път София–Бургас. На мястото веднага пристигнали много полицаи, за да не се стигне до инцидент.

В същото време в Пловдивския окръжен съд бе образувано търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ – Сопот, по молба на кредитора „Механичен завод – Девин“.  Делото ще се разглежда при закрити врата, съобщи пресслужбата на Съдебната палата в Пловдив.

По-късно в понеделник трябва да стане ясно кои звена във ВМЗ - Сопот, ще спрят работа и какво ще се случи с работниците в тях, пише вестник „Сега“.

Директорът на завода Иван Стоенчев заяви, че закриването на губещите производства е част от оздравителната програма на предприятието.

Оздравителната програма трябва да бъде предоставена на синдикатите, като според икономическия анализ на ръководството на ВМЗ трябва да се съкратят 900 души.

В четвъртък синдикатите и ръководството на ВМЗ – Сопот, ще обсъдят програмата, кога ще спре ефективната стачка и колко работници ще бъдат съкратени.

От синдикатите заявиха, че броят на съкратените не трябва да надхвърля 500 души, но от ръководството на ВМЗ смятат, че това ще е трудно, защото задълженията на завода са 150 млн. лв.

Миналата седмица парламентарната комисия по икономическа политика подкрепи изваждането на ВМЗ – Сопот, от списъка с държавните компании, чиято приватизация може да се извърши единствено по специална стратегия.

#деца #работници #ВМЗ #Сопот #протест #синдикати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници