КНСБ: 80% от българите живеят в лишения

КНСБ: 80% от българите живеят в лишения
Повече от 80% от българите живеят в лишения, констатира последното изследване на Института за социални изследвания на КНСБ за издръжката на живота през 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от 80% от българите живеят в лишения, констатира последното изследване на Института за социални изследвания на КНСБ за издръжката на живота през 2012 г.

Това означава, че четирима от петима българи не разполагат с необходимите средно 565 лв. на член на семейство за покриване на разходите за храна, облекло и почивка спрямо нормалните български стандарти, обясни Виолета Иванова от КНСБ.

„Изводът, който се прави от изследването, е, че повече от 80% от българите живеят в лишения. С до 290 лв. живеят около 45% от домакинствата на страната“, обясни Виолета Иванова пред БНР.

В София издръжката на живот е значително по-голяма, отколкото в по-малките градове, защото цените на хранителните стоки и жилищните разходи са по-високи.

Безработицата в столицата обаче е на по-ниско ниво, а и заплатите са по-високи.

Голямата част от издръжката - над 48%, отива за храна, най-вече за месо и хляб. Ограничават се разходите за здраве и образование, каза още Виолета Иванова.

#КНСБ #бедност #издръжка #храна #облекло

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници