Скопие разкри преследвачите на македонци, учили в България

A A+ A++ A

Властите в Македония разкриха имената на служителите на зловещата местна Държавна сигурност, които преследвали македонските студенти, завършили образованието си в България.

Македонската ДС изпратила Трайко Батанджиовски в България, за да „следи македонските студенти“, още когато бил съвсем млад и не будел никакво съмнение, показва разсекретеното дело на Комисията по лустрация във вторник в Скопие, цитирано от БГНЕС.

Батанджиовски, който работел като агент „Виктор“, в момента е председател на управителния съвет на клиниката в град Битоля „Д-р Трифун Пановски“.

„Батанджиовски докладвал в най-малки подробности за македонските студенти, следвали във Варна. Той лично участвал в операциите „Пирин“, „Витоша“, и „Прослави“ на територията на България“, става ясно от разсекретеното дело.

Кулминацията на скандала с преследване на македонци с българско самосъзнание или учили в България бе през декември 2011 г., когато властите в Скопие разкриха и името на палача на хората с българско самосъзнание в Македония Иван Бабамов.

Бабамов участвал лично в преследването на стотици граждани. В момента той е сменил името си на Бабаноски и е професор в университета в Скопие.

#Македония Скопие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници