Управляващата коалиция в Словения се разпадна

Управляващата коалиция в Словения се разпадна
Преди две седмици антикорупционната комисия в Словения обяви в доклад, че премиерът Янез Янша не е декларирал доход от над 200 000 евро. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Управляващата коалиция в Словения се разпадна, след като партията „Граждански списък“ на председателя на словенския парламент Грегор Вирант напусна парламента.

Решението на партията е взето във връзка с обвиненията за корупция срещу премиера Янез Янша, който обаче отказва да подаде оставка. Това означава начало на тежка политическа криза в Словения, след като Янша вече няма пълно мнозинство в парламента, предадоха АФП и БГНЕС.

Партията „Граждански списък“ разполага с осем места в парламента, който бе съставен след предсрочни парламентарни избори през декември 2011 г., последвали падането на лявоцентристкото правителство на бившия премиер социалдемократ Борут Пахор.

От февруари 2012 г. „Граждански списък“ участва в дясноцентристкото правителство на Янез Янша с двама министри - на финансите и на правосъдието и публичната администрация.

„Граждански списък излиза от коалицията“, съобщи по-рано тази вечер Грегор Вирант след партийно събрание в Любляна, като уточни, че смята да се оттегли от поста председател на парламента и двамата министри от партията ще напуснат също постовете си в коалиционното правителство.

Още преди две седмици Вирант поиска от Янша да се оттегли от поста. Поводът беше публикуването на доклад на държавната антикорупционна комисия, от който пролича, че премиерът не е декларирал доход от над 200 000 евро.

Парламентарният председател подчерта, че докладът е изострил политическата криза в страната и излизането на „Граждански списък“ от коалицията е първа крачка към разрешаването на тази криза.

Самият Янез Янша коментира по-рано, че евентуално решение на тази партия за излизане от коалицията би било безразсъдно. Без „Граждански списък“ останалите четири партии в правителствената коалиция не разполагат вече с абсолютно мнозинство в парламента - те ще имат само 42 от общо 90 места.

Други две партии от коалицията също поискаха оставката на Янша и заплашиха, че ще излязат от правителството, ако това не стане. Тази тежка политическа криза избухва на фона на мащабна икономическа криза в страната.

Страната, която бе за пример сред другите бивши социалистически страни, присъединили се към ЕС, сега става евентуален кандидат за финансова помощ от ЕС и МВФ след Ирландия, Португалия, Гърция и Испания. Особено тежко е състоянието на банковия сектор, включително засегнати са и държавните банки.

Мерките за бюджетни ограничения на правителството се сблъскват със силна обществена съпротива. Синдикатите успешно организираха обща стачка, а гражданските организации не спират да осъждат „корупцията на политическата класа“.

#корупция #премиер на Словения #Янез Янша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"