Северна Корея плаши САЩ с „пълномащабна конфронтация“

Северна Корея плаши САЩ с „пълномащабна конфронтация“
На ядрения полигон в района на Пхунге-ни в провинция Хамгьон през 2006 г. и 2009 г. бяха извършени изпитания на ядрени устройства. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Северна Корея заплашва САЩ с „пълномащабна конфронтация“ в декларация на Държавната комисия по отбрана на Северна Корея.

В документа се съобщават плановете на Пхенян да извърши трети ядрен опит с нови ракети с голям обсег, които ще бъдат насочени срещу САЩ, наречени „враг“ на Корейската народнодемократична република, предаде БТА, цитирайки съобщение на официалната информационна агенция на КНДР, разпространено от „Ройтерс“ и АП.

Южнокорейският вестник „Тона илбо“ съобщи по-рано, че според негови източници, Пхенян се готви да извърши в близките дни пореден, трети ядрен опит.

Вестникът твърди, че на ядрения полигон в района на Пхунге-ни в провинция Хамгьон е изкопан нов тунел, монтирано е оборудване за изпитания и са прокарани кабели, след което входът в тунела е бил зазидан.

Според южнокорейски военни, които заедно със САЩ следят с помощта на спътници ставащото на полигона, Северна Корея е готова през следващите няколко дни да произведе взрив. Това ще стане в един от двата хоризонтални тунела, прокарани под планината Мантхабсан, която е висока 2200 метра.

На полигона, за който става дума, през 2006 г. и 2009 г. бяха извършени изпитания на ядрени устройства.

Според Сеул сега може да бъде взривено устройство, изработено въз основа на обогатен уран, което е трудно веднага да бъде открито с помощта на сегашните технологии, включително чрез въздушни проби за радиоактивност и регистриране на сеизмични и звукови вълни.

Преди по-малко от два дни Съветът за сигурност на ООН единодушно гласува резолюция, в която осъди извършеното от Северна Корея през декември ракетно изпитание и разшири санкциите срещу Пхенян. Резолюцията бе подкрепена дори от Китай, смятан за най-близкия съюзник на Северна Корея.

#САЩ #Северна Корея #КНДР #ядрени оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »