АЕЦ „Белене“ ще донесе високи рискове за България, твърди евродепутат от Зелените

АЕЦ „Белене“ ще донесе високи рискове за България, твърди евродепутат от Зелените
В София Ребека Хармс призна, че не изключва катастрофа като тази в АЕЦ „Фукушима“ и в българската АЕЦ „Козлодуй“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Строителството на АЕЦ „Белене“ ще донесе високи рискове за България, заяви председателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент Ребека Хармс в София.

Евродепутатът се срещна с премиера Бойко Борисов и икономическия министър Делян Добрев, за да обсъдят решението на правителството и Народното събрание да спре проекта за изграждането на АЕЦ „Белене“ и предстоящия в неделя референдум.

Според нея гражданите трябва да гласуват с „не“ на референдума, защото именно този отговор „дава по-добри възможности за развитие на България за в бъдеще“.

„Още специалистите на СССР навремето са предупреждавали, че не е добре да се строи ядрена централа в силно земетръсни райони“, отбеляза още Ребека Хармс.

Тя призна, че не изключва катастрофа като тази в АЕЦ „Фукушима“ и в българската АЕЦ „Козлодуй“, защото „всички големи катастрофи в ядрената енергетика се дължат най-вече на човешки грешки“.

„След катастрофата в Япония сме далеч по-напреднали, отколкото при катастрофата в Чернобил“, добави тя и подчерта значението на ВЕИ - сфера, която осигурява работа в Германия на над 400 000 работни места.

#ВЕИ #референдум #АЕЦ „Белене“ #Ребека Хармс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »