След 3 помилвания за година Попова заяви: Хората не са цифри

След 3 помилвания за година Попова заяви: Хората не са цифри
Трима престъпници са били помилвани през 2012 г., съобщи вицепрезидентът Маргарита Попова, като веднага подчерта, че „хората не са цифри“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трима престъпници са били помилвани през 2012 г., съобщи вицепрезидентът Маргарита Попова, като веднага подчерта, че „хората не са цифри“.

Комисията по помилванията към президентската институция е разгледала 97% от постъпилите през миналата година молби, като е постановила отрицателни решения за 844 от тях и е одобрила 3 предложения за помилване.

Останалите са прекратени заради изтърпяно наказание, висящ процес или други, уточни председателят на комисията Ива Пушкарова.

При първия случай български гражданин на 38 години, осъден на 2 години лишаване от свобода, е помилван с остатъка от наложеното наказание заради здравословното си състояние, което е тежко и необратимо. За него пребиваването в затвора е установено като опасност за живота.

Във втория случай има частично помилване, като осъденият е помилван с 1 година от остатъка на наказанието, а при третия случай наказанието доживотен затвор без право на замяна е променено на доживотен затвор.

В отговор на неизбежното сравнение с политиката по помилванията на предишния вицепрезидент Ангел Марин, който одобрявал по около 250 молби годишно, Маргарита Попова изтъкна, че търсенето на подобни аналогии е неуместно, защото помилването не е право на осъдения, а на държавния глава.

За вицепрезидента хората не са цифри и според нея по-важното е да има ясни правила и политика в основанията на комисията, която предлага едно или друго решение.

„Ние не коригираме присъда и не сме съд. Проявяваме милост“, заяви проф. Начева, член на комисията. За нея множествеността на молбите не означава адекватност на мотивите в тях, а много от осъдените отправят по повече от една молба.

„За мен най-ценни биха били указите, които ще подпиша заради поправяне на човека в местата за изтърпяване на наказанието. Това е белег за връщане, за приобщаване към човешкото общество“, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

#Маргарита Попова #вицепрезидент на България #Комисия по помилванията #помилване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"