Отстраненият от НСО полк. Райков: Уволняват мен, за да не падне главата на ръководството

Отстраненият от НСО полк. Райков: Уволняват мен, за да не падне главата на ръководството
Полк. Георги Райков от НСО, който бе наказан с дисциплинарно уволнение заради нападението срещу Ахмед Доган, видя в наказанието си извинение „да не падне главата на ръководството“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Полк. Георги Райков от НСО, който бе наказан с дисциплинарно уволнение заради нападението срещу Ахмед Доган, видя в наказанието си извинение „да не падне главата на ръководството“.

Началникът на авангарда, който отговарял за охраната на мероприятието в Зала 3 на НДК, призна, че е очаквал наказание, но не и толкова строго, затова се появи на пресконференцията на шефа на НСО ген. Тодор Коджейков.

„Причината е да изчистя своето име, което в този акт е определено опетнено“, посочи полк. Райков, който заяви, че ръководството на НСО не се е съобразило с искането му за определени мерки за сигурност, които били осигурени едва след инцидента.

„Аз изисквах пълни мерки, пълен чекинг, който беше направен впоследствие. Преди това ми беше отказано“, каза полковникът.

Мерките Георги Райков е изискал два дни преди конференцията на ДПС, защото се знаело, че „Доган ще сдава поста си, ще има 1500 делегати в залата“.

За съжаление, и искането, и отказът били устни, а не писмени, и съответно доказателства за това няма.

„Ще се търси законовият начин за уреждане на въпроса, но има достатъчно свидетели, които съм убеден, че ако са доблестни, ще свидетелстват“, каза още Георги Райков и разказа, че след 19 януари е настъпил пълен хаос заради подмяна на нормативни документи.

„Търсеше се бързо развитие на ситуацията, за да има някой виновен, за да бъде общественото мнение захранено с някаква жертва. Ние не сме правилната жертва. Ще обжалвам в 14-дневния срок по закон“, каза полк. Райков.

Той лично не чувства вина за случилото се и обясни, че няма безгрешни хора в службите. Самият той е сред охранителите, опитали да предпазят нападателя Октай Енимехмедов от ритниците на делегатите на ДПС.

Според полк. Райков вината, че 25-годишният младеж е допуснат до конференцията въоръжен, е на частната фирма „Крон“, която отговаряла за пропускателния режим.

„Друг е въпросът защо бе допуснато толкова близо и толкова бързо да реагира той. Това, разбира се, е в компетентността на личната охрана, които са най-близкият кръг до г-н Доган. За съжаление, само един от колегите, доколкото разбирам, ще бъде наказан по подобен начин. Много други виновни ще останат ненаказани с тежестта, с която, за съжаление, съм наказан аз“, каза Георги Райков и уточни, че те са на по-високи позиции в йерархията на службите.

#Георги Райков #НСО #дисциплинарно уволнение #Тодор Коджейков #ДПС #Ахмед Доган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"